SPREMEMBE

Brez sobe bo ostalo 500 študentov?

Objavljeno 30. september 2015 21.02 | Posodobljeno 30. september 2015 21.00 | Piše: STA, Mo. S.

Dokončnega števila tistih, ki bi želeli podaljšati bivanje, ta trenutek še ni mogoče natančno določiti.

V študentskih domovih se je sprostilo veliko postelj.

LJUBLJANA – V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) opozarjajo, da se bo moralo približno 500 ljubljanskih študentov izseliti iz študentskih domov, ker so v preteklem študijskem letu diplomirali na dodiplomskem študiju oziroma se prepisali v drug študijski program in so v času do pridobitve statusa študenta na drugi bolonjski stopnji izgubili status. Vse pristojne, predvsem pa študentske domove ŠOS poziva, da do končne odločitve in rešitve težav študentov ne izseljujejo.

ŠOS prav tako poziva ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, da z vsemi deležniki nemudoma pristopi k reševanju težav, ki niso nerešljive. Mogoča je na primer sprememba pravilnika o subvencioniranju bivanja študentov, prav tako imajo študentski domovi možnost nudenja nesubvencioniranega bivanja, je dejal predsednik ŠOS Žiga Schmidt.

Ministrstvo: Študenti so bili obveščeni

Pravna podlaga sicer ne opravičuje dejanj študentskih domov, ki so očitno pomanjkljivo informirali študente, so poudarili. Dodali so, da bi pisarne za študentske domove skladno s pravilnikom lahko »pripravile skupni razpis«, s katerim bi določile, da lahko študenti, ki so že bivali v študentskem domu in so diplomirali, kljub temu oddajo vlogo za podaljšanje bivanja in ne za sprejem.

»Uvedba eVŠ sistema omogoča aktualno evidenco dejansko vpisanih študentov ne glede na vrsto programa in stopnjo študija, kar poveča transparentnost. Študenti so bili s pogoji bivanja seznanjeni ob objavi razpisa 1. junija, hkrati pa so pogoji tudi del pogodbe, ki jo ima študent sklenjeno s študentskimi domovi,« so odgovorili na ministrstvu za izobraževanje. O vseh nadaljnjih korakih bodo študente obvestili tako študentski domovi kot ministrstvo.

Dokončnega števila tistih, ki bi želeli podaljšati bivanje, ta trenutek še ni mogoče natančno določiti, in sicer zaradi zaključevanja študijskih programov študentov, so navedli. Kot so poudarili, pa si »vsi prizadevajo, da bodo nastalo situacijo rešili v najkrajšem mogočem času«.

Izvedeli le dan pred začetkom novega študijskega leta

Na problematiko bivanja v študentskih domovih so danes opozorili tudi študenti, ki letos nadaljujejo magistrski študij, saj jim grozi, da bodo ostali brez sobe v študentskem domu. Študentska skupina Modro za študente ob tem navaja tudi izjavo študentke Eve Knez, ki je pred nekaj dnevi diplomirala na ljubljanski fakulteti za družbene vede, s četrtkom pa se vpisuje na podiplomski študij. Tako bi po novem ostala brez sobe v študentskem domu.

Knezova tako opozarja, da je ob prijavi za sprejem ali podaljšanje študentskega doma nihče ni opozoril, da potekajo dogovori o spremembah. »Popolnoma nezaslišano je, da smo za to izvedeli le dan pred začetkom novega študijskega leta. Ne razumem, kaj so pristojni sploh mislili, ko so nas skoraj čez noč postavili na cesto in v položaj, ko smo primorani poiskati novo prenočišče. In to v začetku študijskega leta. Veliko zasebnikov, ki ponuja za študente cenovno sprejemljiva bivališča, je že zasedenih,« izjavo študentke še povzemajo v študentski skupini.

Deli s prijatelji