ZVESTOBA

Brez Slovenskih novic ni zajtrka

Objavljeno 12. maj 2016 12.40 | Posodobljeno 12. maj 2016 12.42 | Piše: Lovro Kastelic
Ključne besede: zvestoba

Ko so pri Želodčevih gradili hišo, so se naročili na časopis in mu ostali zvesti.

Dan se začne s Slovenskimi novicami. Foto: Marko Feist

PETELINJE – »Pouswd ti dajo bule, če s´ana mona, če mislš, da s´ taglavni, če se na držiš bontona,« repa legendarna pivška skupina Ana Pupedan, kar pomeni v prevodu ena popoldne, prav ob enih popoldne pa smo se slišali tudi s pravim Notranjcem, Andrejem Želodcem, doma iz Petelinj pri Pivki, le streljaj od legendarne oštirke Mirande iz Selc, v čast nam je bilo. In ker smo se držali bontona, jih seveda nismo dobili po buči, smo pa izvedeli, da je Andrej že dolgo naš zvesti bralec, pravzaprav že vse od začetka!

Takole je bilo. Pred natančno 25 leti je tam naokoli hodila brhka krasotica. Bilo je ravno, ko so pri Želodčevih gradili hišo. Lepo se je predstavila in glavi družine zaupala, da predstavlja nekaj novega, nekaj, kar bi lahko imelo še dolgi rok trajanja, v kar bi se v bistvu splačalo – zaupati. Ter ne nazadnje, kot pri delnicah, vložiti. Ta vložek pa je bil sila preprost in je pomenil – naročiti se na Slovenske novice.

Andrejeva žena Olga, ki je ta prizor opazovala in jasno videla mladenko, ki se je tako sumljivo smukala okoli njenega moža, pa je na lepem vse skupaj zaustavila s premetenim, a usodnim priporočilom: »Ja, Andrej, naročimo se, kaj nam pa drugega preostane!« Dovolj, da je predstavnica Slovenskih novic tudi kot kafra izginila.

Še več: odkar je odšla, pri Želodčevih kraljujejo Novice. Te so medtem postale že prava jutranja razvada. Andreju, dolgoletnemu nabavnemu komercialistu pri propadlem Javorju, in Olgi, upokojeni upravnici, bi namreč kar nekaj manjkalo, če jih ne bi bilo. »Veste, Slovenske novice so kot hišni prijatelj,« se je nasmehnil Andrej.

Zajtrka brez Novic pri njiju pač ni. Medtem ko Olga rešuje sudoku, križanko in prebere drugo polovico Slovenskih novic, je Andrejeva – prva polovica. »Vse, prav vse je zanimivo,« jih je večkrat v pogovoru pohvalil. Všeč so mu tudi priloge, odkar je avtomobilska, so mu Novice še bližje.

Življenje sta jima popestrila že odrasla sinova Dejan in Matjaž. Zdaj jima ga vnuka Jakob in Daša.

Andrej, ki se nadvse rad popelje s kolesom, zagotavlja, da bo privrženec Novic tudi v bodoče. »O, ja, še jih bomo brali!« 

Deli s prijatelji