NA POMOČ

Brez skrbi, trojka pride le na prijazno povabilo

Objavljeno 10. maj 2013 20.00 | Posodobljeno 10. maj 2013 20.00 | Piše: STA, S. J.

Vlade se izgovarjajo na Bruselj, kadar je treba sprejemati boleče ukrepe.

Janez Potočnik.

LJUBLJANA – Bruselj se velikokrat uporablja kot izgovor za uvedbo ukrepov, ki jih domača politika ne želi storiti, zato se izgovarjajo na prisilo iz Bruslja, je v pogovoru na Zelenem forumu 2013 poudaril evropski komisar za okolje Janez Potočnik. Spet je tudi ponovil, da evropska trojka pride le, če država za njeno pomoč zaprosi.

Tipično izgovarjanje na Bruselj

Potočnik je na vprašanje, zakaj kot slovenski predstavnik v Evropski komisiji ne stori več, da bi vlada pri reševanju krize posegla po dolgoročnejših ukrepih, dejal, da se te svoje naloge zaveda, saj približno enako časa preživi v Sloveniji kot pa v preostalih evropskih državah. »Ne moremo pa iz Bruslja prinašati rešitve v države,« je poudaril.

Ocenil je, da se v kriznih časih na finančno-ekonomskem področju pogosto žal ne razmišlja dolgoročno. »Eden ključnih problemov Evrope je, da predolgo branimo neubranljivo,« je dodal.

Izgovarjanje nacionalnih vlad na Bruselj v času, ko morajo sprejemati boleče ukrepe, je po njegovem mnenju tipično, še posebno ker so politiki s svojimi obljubami razdelili vse, kar se je razdeliti smelo, zmanjkalo pa je sredstev za poplačilo dolgov.

Potočnik danes končuje obisk

»Naša iskrena želja v komisiji je, da nam ne bi bilo treba posegati. Gre samo za to, da se stvari, ki so ušle izpod kontrole, vrne nazaj v red,« je o vplivu Evropske komisije na nacionalne varčevalne programe dejal komisar. »Raje se sprašujmo, kaj bi bilo, če trojke ne bi bilo,« je dodal.

»Trojka nikoli ne pride, če je država prijazno ne prosi za pomoč, ker sama ne zmore poplačati dolgov,« je na koncu še enkrat ponovil Potočnik, ki danes končuje dvodnevni uradni obisk v Sloveniji.

Deli s prijatelji