MINI OVIRATLON

Brez rok in nog čez ovire

Objavljeno 30. maj 2014 23.17 | Posodobljeno 30. maj 2014 23.18 | Piše: B. P.

V rehabilitacijskem centru Soča že tretji mini oviratlon.

Manica Janežič Ambrožič in nasmejana Anita. Foto: Dejan Javornik

Triindvajset otrok iz vse Slovenije, nekatere so starši prav za to priložnost v Ljubljano pripeljali iz oddaljene Murske Sobote, je v telovadnici rehabilitacijskega centra Soča s sijočimi očmi pričakovalo začetek že tretjega mini oviratlona, športnega izziva, v katerem so morali premagati sedem različnih ovir. Za otroke, najmlajši je imel sedem, najstarejši pa 16 let, mala malica, saj se z ovirami srečujejo vsak dan. Vsi so namreč gibalno ovirani, a tokrat jim ovir ni bilo treba premagovati samim. Pomagalo jim je 23 znanih, ki so bili, prav tako kot otroci, nad izkušnjo več kot navdušeni. »Super je bilo, krasno se mi je zdelo, prijetna izkušnja, prijetni otroci,« dogodka kar ni mogla prehvaliti televizijka Manica Janežič Ambrožič, ki se je letos izziva udeležila prvič, zagotovo pa ne zadnjič, pravi. Poligon je pomagala premagovati Aniti, deklici na invalidskem vozičku, ki je tekmovala že tretjič. S širokim nasmehom na obrazu je po koncu povedala, da poligon ni bil prav nič težak in da bo zagotovo naslednje leto spet prišla.

Da je bilo »super«, so se strinjali prav vsi, otroci, ki po besedah generalnega direktorja URI Soča Roberta Cuglja za izziv trenirajo vse leto in ga res nestrpno pričakujejo, ter njihovi medijsko prepoznavni pomočniki, ki so delček svojega prostega časa z veseljem namenili najmlajšim. »Všeč mi je, da se družimo z otroki, da ne delamo prireditve zanje, kjer njih ni. To, da se družimo, je zame nekaj najlepšega,« je povedal Rok Ferengja, ki je bil na mini oviratlonu navzoč sicer prvič, a ga na URI Soča že dobro poznajo, saj se rad udeležuje tovrstnih dogodkov in na različne načine pomaga otrokom.

Pomoči skorajda ni potreboval

Tudi Nina Pušlar je prišla prvič. Čez ovire – preskakovati je bilo treba uteži, stopiti na visoko kocko in z nje sestopiti, se plaziti skozi cev, stopati prek avtomobilskih gum, teči pod mrežo in kotaliti težko žogo – je pomagala Ericu, ki pa njene pomoči skorajda ni potreboval. Pognal se je na poligon in Nina ga je komaj dohajala. Vidno presenečena je pozneje pokomentirala, da je bolj on pomagal njej kot ona njemu.

»Pri oviratlonu ne dajemo poudarka tekmovalnosti, ki je je že v vsakdanjem življenju preveč, ampak predvsem timskemu duhu,« je pojasnila Anita Drev iz športnega društva Oviratlon, ki 28. junija na Pokljuki organizira pravi oviratlon, preizkus, ki je zasnovan na podlagi treninga specialnih enot z vsega sveta, le nekoliko prilagojen, da ga zmorejo premagati tudi rekreativci. En evro od vsake plačane prijavnine bodo oviratlonci namenili URI Soča za nakup športnih pripomočkov.

Deli s prijatelji