IZOBRAŽEVANJE ZA BREPOSELNOST

Brez posla 91 slikarjev in 4988 ekonomistov

Objavljeno 09. december 2013 14.32 | Posodobljeno 09. december 2013 16.02 | Piše: Ksenija Koren

Novembra je brezposelnost poskočila na 119.000 registriranih.

Minister za izobraževanje Jernej Pikalo deli proračunski denar, iz katerega se financira študij. Foto: Aleš Černivec

LJUBLJANA – Zavod za zaposlovanje je konec tedna objavil podatek, da se je število brezposelnih spet povečalo, in sicer na 119.313. To je pol odstotka več kot mesec prej in sedem odstotkov več kot novembra lani. Prijavilo se je manj novih brezposelnih kot letos oktobra in kot pred enim letom. Zanimivo je, da fakultete še vedno izobražujejo za poklice, ki ne prinašajo zaposlitve. Tako je denimo na zavod za zaposlovanje prijavljenih 91 slikarjev, kar kaže, da gre za poklic, ki je na trgu dela precej nezanimiv. A so samo v program slikarstvo na ljubljanski akademiji za likovno umetnost letos vpisali 15 novih bodočih diplomantov. Ob njih pa še šest grafikov in šest študentov v program video in novi mediji. V redni študij so vpisali 12 grafičnih oblikovalcev, izredno pa dva, čeprav je ta študij že končalo zdaj 110 brezposelnih, ki so prijavljeni na zavodu.

Kakšna izobrazba se sploh splača?

Ob ljubljanski akademiji izobražujejo za omenjene poklice tudi druge šole, med njimi najdemo zasebne. Podobno je z novinarji in kulturologi. Prvih, torej novinarjev, je bilo na zavodu novembra 93, kulturologov pa 82. Kljub temu ob pregledu razpisa za letošnji vpis ugotovimo, da je samo fakulteta za družbene vede razpisala 40 novih vpisnih mest za redni študij kulturologije in prav toliko za novinarstvo. Ob tem bodo sprejeli še 20 izrednih študentov v študij novinarstva. Ne gre pozabiti, da redne programe v celoti financira država, kar pomeni, da ta z omogočanjem vpisa proizvaja tudi nove brezposelne. V državi je niz ekonomskih fakultet, ekonomiste izobražujejo tako v Mariboru kot Ljubljani, Celju, Kopru in še na zasebnih šolah. Kar se seveda pozna v velikem številu diplomantov. In to čutijo tudi na zavodu za zaposlovanje. Ekonomsko izobrazbo ima namreč kar 4988 prijavljenih brezposelnih – všteti so tisti s šesto stopnjo ali več. Soglasje k razpisu daje sicer vlada, v vladi pa je za izobraževanje pristojen minister Jernej Pikalo.

Seveda nas je zanimalo tudi, kdo sploh še lahko dobi službo. Na zavodu so nas opozorili, da delodajalci od aprila letos niso več zavezani objavljati prostih delovnih mest na zavodu, potem pa našteli, da so delodajalci letos največ povpraševali po zidarjih, prodajalcih, ključavničarjih, ekonomskih tehnikih, strojnih tehnikih, varilcih, kuharjih, tesarjih, voznikih, vzgojiteljih predšolskih otrok in natakarjih.

Vedno več v Kopru in Ljubljani

Novembra se je na zavod na novo prijavilo 9123 brezposelnih, kar je 30,9 odstotka manj kot oktobra in 8,9 odstotka manj kot novembra lani. Med novoprijavljenimi je bilo največ brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas (4140), sledili so iskalci prve zaposlitve (2035) ter trajno presežni delavci in stečajniki (1713). Zaposlilo ali samozaposlilo se je 5196 oseb.

Na mesečni ravni se je brezposelnost povečala v desetih območnih službah zavoda, najbolj v Kranju (+2,3 odstotka), v dveh pa se je zmanjšala, in sicer v Velenju (–1,2 odstotka) in Ljubljani (–0,6 odstotka). Na letni ravni pa se je znižala le v območni službi Ptuj (–4,6 odstotka), najbolj pa se je zvišala v Kopru (+11,4 odstotka) in Ljubljani (+10,6 odstotka).

Deli s prijatelji