PORTOROŽ – December je čas penin in skrivnostnih čarov njihovih radoživih mehurčkov, saj silvestrske poljube in dobre želje praviloma spremlja pok zamaška steklenice s to pijačo. Brez penine ni silvestrovanja, ob najrazličnejših priložnostih dajejo pomemben pečat svečanosti, vse pogosteje pa jih ljudje pijejo namesto aperitiva.
Prijetna pijača, ki nas lahko spremlja ob vsakem obroku pa tudi sicer
»Kultura pitja penin v Sloveniji še ni polnoletna. Mislimo, da se pijejo samo za praznike, vendar je to nadvse prijetna pijača, ki nas lahko spremlja ob vsakem obroku pa tudi sicer. Cene so dostopne, zato si jih lahko privoščimo ob vseh drugih priložnostih, tako kot se odločamo za vina. Naš festival je predvsem poskus promocije penin,« je ob odprtju dogajanja v novoletno okrašenem vrtu hotela Kempinski Palace Portorož povedal direktor Turističnega združenja Portorož Jadran Furlanič.
Na terasi prestižnega hotela je ob odprtju nove portoroške prireditve zadovoljen nazdravil z glavnim menedžerjem hotela Thiesom C. Bruhnom. »Priležejo se k celi vrsti jedi, zelo lepo na primer h kaviarju. Pijem jih ob najrazličnejših priložnostih, najraje, ko se srečam s prijatelji, da se začne prijeten večer,« je dodal Bruhn, ki pravi, da penine vse več sladokuscev po svetu srka pri celotnem obedu in ne samo kot aperitiv na začetku.
Nadvse prepričljiv je tudi znan kulinarični mojster Darko Maršič iz sečoveljske gurmanske hiše Casa del Sal: »Poleg ponudim kakšen ribji namaz, namaz iz dimljenega brancina Fonda, najraje pa jagode, še posebno če postrežem kakšni pupi, s katero klepet nato čarobno steče. Na jagode dam malo poprčka, solnega cveta, sladkorja in balzamični kis,« izda enega od svojih receptov.
S 33 peninami predstavlja 11 proizvajalcev
Med proizvajalci penin svoje tri predstavlja tudi vinarstvo Reya iz Kozane, in Edvard Reya nas je podučil: »Če je servirana pri nižji temperaturi, od osem do deset stopinj, je aperitiv, če ima malo več, okoli 12 stopinj, ga lahko postrežemo poleg lažjih, ne preveč mastnih jedi, na primer rib ali pašte. Sicer pa je polsuha penina ustvarjena za sladice in nežne duše, ki imajo raje slajši okus.«
Praznično okrašen Portorož z množico stojnic in vrsto pestrih zabavnih prireditev, ki se bodo zaključile s priljubljenim ognjemetom, že raja pod skupnim geslom Vse sladkosti življenja. Na Festivalu penin se s 33 peninami predstavlja 11 proizvajalcev, njegov vrhunec pa bo 22. decembra, ko bodo ob bogatem zabavnem programu razglasili najboljše penine po izboru slovenskih vinskih vitezov.