STAVKA

Brez peciva in v umazaniji

Objavljeno 27. junij 2013 11.15 | Posodobljeno 27. junij 2013 11.15 | Piše: Primož Škerl

V Preboldu prva stavka v zgodovini naših upokojenskih domov.

PREBOLD – »Iz kuhinje ni dodatnega peciva in manj kakor običajno čistimo, pri negi pa ni nobenih težav. Tudi če se bo stavka zaostrovala, se pri negi oskrbovancev to ne sme poznati. Delamo vse, da pridemo do rešitve. Sem na strani zaposlenih, ne poznam pa primera, ko bi stavkali delavci v domu starostnikov,« je včeraj, ko je izbruhnila prva stavka v zgodovini slovenskih upokojenskih domov, dejal direktor Doma starejših občanov Prebold Ivan Kovač. 35 od 47 zaposlenih je včeraj prekrižalo roke, ker še čakajo na majsko plačo, junijska je vprašljiva, zahtevajo regres za zadnja tri leta in da jim poravnajo prispevke za plače. Rešitvi, da bi jih pripojili trboveljskemu domu starostnikov, v Preboldu ne nasprotujejo.

Kakor pravijo, so na Dursu preverili, da so že od lanskega novembra brez poravnanih prispevkov. Osem mesecev. »Če ni denarja, ne vem, ali je še smiselno vztrajati. Nihče nam ne zna povedati, kako bo vnaprej. Zavzemamo se za združitev s trboveljskim upokojenskim domom, kajti sami nimamo koncesije,« je dejala domska sindikalistka Mateja Jager, ki vodi stavkovni odbor. Zvonko Vukadinovič, predsednik sindikata delavcev zdravstvene nege, opozarja na humanitarno noto, saj če so zaposleni sami prizadeti, ne morejo pomagati varovancem in jim dajati pozitivne energije. Zaposleni so ogorčeni tudi nad odnosom vodstva, ki naj bi jih poskušalo s pritiski odvrniti od zgodovinske stavke.

»To nikakor ne drži. Tudi neplačanih prispevkov je kvečjemu še za tri ali štiri mesece. Durs nam je blokiral račun ravno zaradi prispevkov, tudi svet delavcev zahteva, naj jih najprej poravnamo. Zategadelj nimamo denarja za plače. Banka bi financirala dolg, a na drugi strani od nas najprej pričakuje pogodbo s Trboveljčani, vendar je ne moremo skleniti, preden se ne očistimo dolgov. Tu imajo zaposleni prav. Smo v začaranem krogu,« ima svojo plat Kovač, ki ne ve, koga imajo zaposleni v mislih, ko govorijo o slabem odnosu do njih, a dopušča, da očitek leti nanj.

Stavkajoči so še povedali, da za nedeljsko delo ne prejemajo plačila, v službo prihajajo vse praznike in na delovnih mestih ostajajo ves dan. Kovač zagotavlja, da je rešitev blizu. Za sanacijo nastalega položaja potrebujejo okoli deset dni, kar so na svetu delavcev tudi razložili. Za datum, ko bi se razmere v preboldskem domu že lahko uredile ali vsaj razjasnile, najpogosteje omenjajo peti julij.

Plače in zasedenost doma

Zaposleni so povedali, da najnižja plača pri njih znaša 530 evrov. Koliko je najvišja, niso navedli, je pa direktor Kovač dejal, da zdravstveno osebje prejema več kakor dvakrat tolikšne zneske, njegova plača pa znaša 1300 evrov. V Preboldu biva 90 starostnikov, dom jih lahko sprejme 155. Po Kovačevem so že daleč časi, ko so svojci spraševali po prosti postelji.

Deli s prijatelji