NI BIL USPEŠEN

Brez odškodnine za hrup

Objavljeno 27. julij 2017 16.48 | Posodobljeno 27. julij 2017 16.48 | Piše: A. B.

Kirurg pogorel s tožbo proti UKC.

Zdravniku s tožbo proti svojemu delodajalcu za zdaj ni uspelo. Foto: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – Družina Jaklič, v kateri je tudi Ladislav Jaklič, kirurg v ljubljanskem kliničnem centru (UKC), si od največje slovenske bolnišnice zaradi heliporta očitno ne more obetati niti evra odškodnine. »Sodišče je v celoti zavrnilo tožbeni zahtevek proti UKC Ljubljana, med drugim zaradi pomanjkanja pasivne legitimacije. Sodba še ni pravnomočna,« so nam na kratko odgovorili iz bolnišnice. Čeprav vsebina sodbe ni znana, saj jo ne želita podrobneje komentirati niti ena niti druga stran, je iz odgovora mogoče razumeti, da se družina s tožbo ni obrnila na pravi naslov oziroma da so očitno zmagali argumenti UKC.

Lani so imeli v UKC 450 helikopterskih operacij. Dosedanji rekord je 9 priletov v enem dnevu.

Tam so trdili, da niso upravljavec letališča, ampak da je to država. V spis so vložili sodbo, ki se prav tako nanaša na ljubljanski heliport in v kateri je razsojeno v prid bolnišnici. Letijo manj kot 100 m nad tlemi Tožniki so nasprotovali koncu sodbe, ker je po njihovem mnenju UKC Ljubljana nesporno upravljavec heliporta in ima vpliv na njegovo delovanje in obratovanje ter na to, na kakšni višini in koridorju lahko helikopterji letijo. Pri tem so poudarjali javno dostopni dokument glede delovanja vzletno-pristajalne helikopterske steze na vrhu ljubljanske urgence, ki pravi, da koridorji potekajo v oddaljenosti 600 metrov od heliporta na nadmorski višini 390 metrov in se spuščajo na višino heliporta, ki je 318 metrov. »To pomeni, da letijo manj kot 100 metrov nad tlemi,« so bili prepričani tožniki in še, da je v tem primeru UKC Ljubljana dejansko upravljavec heliporta, tako kot je to za svoj heliport Splošna bolnišnica Jesenice. Tam so predpisali značilne postopke in pogoje za varno vzletanje in pristajanje helikopterjev ter zapisali splošna pravila, tudi glede postopkov za zmanjšanje hrupa. Po mnenju družine Jaklič takšnih postopkov tožena stranka ni predpisala.

 

 

Helikopter tik nad njihovo glavo

Jakličevi od UKC Ljubljana zahtevajo 135.000 evrov odškodnine, in sicer zaradi hrupa, ki ga v neposredni bližini njihove hiše povzročajo helikopterji. Ti nad ljubljansko urgenco pristajajo vsega skupaj 80 metrov zračne linije od njihovega domovanja. Sedem tožnikov tako zahteva odškodnino za nepremoženjsko škodo, za pretrpljene duševne bolečine in tudi zaradi zmanjšanja vrednosti nepremičnin.

 

Deli s prijatelji