NADOMESTILA

Brez nadomestila tudi Gantar, Jelinčič, Juri in Golobič

Objavljeno 29. junij 2012 13.19 | Posodobljeno 29. junij 2012 12.01 | Piše: A. K.

Pozitivna Slovenija za ustavni spor, ki bi rešil poslance, potrebuje le še en podpis.

Arhivska fotografija.

LJUBLJANA – Čeprav je novelo zakona o poslancih podprla večina poslancev, je Pozitivna Slovenija skupaj z nekaterimi nekdanjimi poslanci napovedala spor pred ustavnim sodiščem.

Vodja PS Jani Möderndorfer je dejal, da so »zelo blizu tega, da zberejo 30 podpisov poslancev,« poroča Delo. Opozoril je še, da nasprotujejo le posegu v že pridobljene pravice nekdanjih poslancev, ker zakon po ustavi ne sme veljati za nazaj.

Poslanci, ki bodo ostali brez

Med nekdanjimi poslanci, ki se jim bodo zaradi spremembe zakona avgusta znižala poslanska nadomestila ali pa bodo celo ostali brez njih, so oba nekdanja predsednika državnega zbora Pavel Gantar (Zares) in Ljubo Germič (LDS), Dušan Kumer (SD), Franco Juri (Zares), Zmago Jelinčič (SNS) in nekdanji predsednik Zaresa Gregor Golobič.

Manjka le še en podpis

Pozitivna Slovenija sicer združuje 28 poslancev, kar pomeni, da za spor pred ustavnim sodiščem potrebuje le še en podpis. Svoj podpis naj bi prispeval Srečko Meh, ki je med poslanci SD edini glasoval proti spremembam poslanskega zakona. 

Jih bodo rešili sodniki?

Mudilo naj bi se predvsem zato, ker bodo poslanci posledice spremembe zakona občutili že avgusta, vendar tak razplet lahko prepreči le še ustavno sodišče. Kljub poletnim počitnicam se lahko sodniki zaradi izrednih dogodkov sestanejo in odločijo o začasnem zadržanju določb poslanskega ali katerega drugega zakona. 

Deli s prijatelji