VINSKA MEŠANICA

Brez janževca ni pravega špricarja

Objavljeno 19. april 2016 16.37 | Posodobljeno 19. april 2016 16.37 | Piše: O. B.

Z radensko se najlepše meša bela zvrst iz vinske kleti Radgonske gorice.

Najboljši je špricar z janževcem, je odločila komisija. Foto: Oste Bakal

RADENCI  – V organizaciji Zavoda za turizem in šport Radenci je bila na ploščadi pred pošto in banko v Radencih, kjer so tradicionalno postavljene stojnice sobotnih vaških tržnic, konec tedna že peta izbira najboljšega radenskega špricarja. Dvanajst pridelovalcev, predvsem z območja Radgonsko-Kapelskih goric, ki spadajo v vinsko deželo Podravje, je ponudilo 13 vzorcev vina, ki so ga mešali z domačo mineralno vodo radenska tri srca. Petčlansko komisijo je vodil kletar podjetja Radgonske gorice iz Gornje Radgone Otmar Babič, sodelovali so Elizabeta Budja, predstavnica Radenske, dozdajšnja vinska kraljica Radgonsko-Kapelskih goric Anja Trstenjak, vinski vitez dr. Alojz Slavič ter enologinja in vinska vitezinja Barbika Žunič. Obiskovalce je razveseljeval harmonikar Tomi Bratuša, prireditev, na kateri so dijakinje in dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci s pomočjo mentorjev skuhali in ponudili obiskovalcem bograč ter domači kruh pa tudi napitke, pa je v duhovitem slogu povezoval Emil Šmid.

Minilo je že več kot 180 let, odkar je študent medicine Karl Henn odkril, da bublja v Radencih ni čarovniški kotel za točo, temveč izvir zdrave slatine. Domačini so že veliko prej ugotovili, da se ta slatina odlično meša z domačim vinom. In zato so tudi začeli prireditev izbire naj špricarja. Glavni namen je družabno srečanje ljubiteljev te pijače, ki velja za najstarejšo in najbolj zdravo mešano pijačo. Ker je radenska classic kraljica mineralnih voda, so na prireditvi iskali carja med vini, ki bi se najbolje mešal s kraljico. To je postala bela zvrst iz kleti Radgonskih goric, d. d., kjer so še posebno ponosni na svoj janževec. Tisti, ki ga radi pijejo že vrsto let, trdijo, da brez janževca ni pravega špricarja. In to je tokrat potrdila tudi omenjena petčlanska strokovna komisija. Ta je ocenila vina, ki so jih ponudili Ivan Korošec z Rožičkega Vrha, Vinogradništvo Natalija Rihtarič iz Boračeve, Vinogradništvo Klobasa iz Okoslavcev, Marijan Mir iz Polic, Janko Rožman iz Bakovcev, Društvo prijateljev druženja s Kapele, Nada Ilješ iz Radencev, Dragotin Lepoša iz Radencev, Slavko Grosman iz Radencev, Kmetija Fleisinger iz Spodnjih Ivanjcev, Vina Bratuša z Aženskega Vrha in Radgonske gorice, d. d.

Zmagal je špricar z janževcem, drugo mesto je pripadlo špricarju z Bratuševim vinom, tretje pa špricarju z vinom Društva prijateljev druženja s Kapele. Priznanja in nagrade udeležencem je podelila direktorica Zavoda za turizem in šport Radenci Sonja Billy.

Deli s prijatelji