IZREDNE RAZMERE

Brez elektrike še vedno več kot 50 tisoč gospodinjstev

Objavljeno 04. februar 2014 08.27 | Posodobljeno 04. februar 2014 08.27 | Piše: STA, P. J.

Ponekod so brez elektrike že od petka. Brez elektrike je bila vsaj nekaj časa kar četrtina gospodinjstev v državi.

LJUBLJANA – Ledeni primež, ki je zadnje dni zajel Slovenijo in povzročil obsežen izpad elektrike, zaprl preštevilne ceste ter uničil ogromno gozdov, še ni popustil. Zaradi podrtih dreves in električnih drogov ter poledice in zimskih razmer so zaprte številne ceste, več kot 50.000 gospodinjstev je še eno noč preživelo brez elektrike. Zaprte so mnoge šole.

Rdeči alarm tudi danes

V torek se bodo v zahodnem in osrednjem delu Slovenije znova začele pojavljati padavine. Predvsem na prehodu med Notranjsko in Primorsko bo nevarnost žleda in poledice. Pojav bo predvidoma trajal le krajši čas in tudi količina padavin bo manjša kot v minulih dneh.

V sredo se bo prizemna plast zraka ogrela nad ledišče, žled se bo pričel taliti.

Na širšem območju Julijskih Alp je zelo velika nevarnost snežnih plazov.

V predorih ni luči

Na gorenjski, pomurski in dolenjski avtocesti je zaradi izpadov električne energije občasno slabša osvetljenost v vseh predorih. Zaradi več poškodovanih varovalnih ograj ob avtocestah je povečana nevarnost, da vozniki naletijo na živali na cesti, opozarjajo na prometnoinformacijskem centru za državne ceste. Dodajajo, da obstaja nevarnost padanja ledenih sveč z vseh viaduktov in mostov.

Na dolenjski avtocesti je zaradi veje na cestišču močno oviran promet na obeh pasovih višnjegorskega klanca proti Novemu mestu. Na štajerski avtocesti je zaradi podrtih dreves na počivališču Polskava proti Ljubljani zaprt uvoz, v smeri Ljubljane je oviran promet pred priključkom Celje vzhod. Zaprte so ceste čez prelaze Predel, Korensko sedlo, Jezersko in Ljubelj. Za priklopnike in polpriklopnike je zaradi snega na cestišču prepovedan promet na cestah Ajdovščina–Col–Godovič ter na hrvaški strani mejnega prehoda Babno Polje, za vsa tovorna vozila pa na cesti Stahovica–Črnivec.

Ponekod so brez elektrike že od petka. Brez elektrike je bila vsaj nekaj časa kar četrtina gospodinjstev v državi. Ekipam elektrodistribucijskih podjetij je v ponedeljek ponekod uspelo vzpostaviti dobavo elektrike, a bodo delo nadaljevali tudi danes.

Agregatov še ni dovolj

Uprava za zaščito in reševanje bi glede na obseg poškodovanega električnega omrežja za pomoč na terenu potrebovala 126 velikih agregatov in več kot 300 malih. V nedeljo so druge države zaprosili za 100 agregatov, a jih toliko nikakor ne bodo dobili, je v ponedeljkovih Odmevih na TV Slovenija povedal poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan.

Predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič je v omenjeni oddaji ocenil, da bodo lahko vsem uporabnikom Elektra Ljubljana elektriko zagotovili v roku 10 do 14 dni, dobava bo morda motena le na najodročnejših krajih. Glede škode na omrežju je navedel, da kilometer 110-kilovoltnega daljnovoda stane med 250.000 in 300.000 evri.

Zaradi vremena so že več dni zamude tudi v železniškem prometu, mnogo vlakov zaradi zaprtih prog ne vozi, tudi tisti, ki vozijo, imajo zamude. Po podatkih Slovenskih železnic (SŽ) bo okoli 250 minut zamude imel vlak Jesenice–Dobova, vlak Jesenice–Ljubljana zamuja 57 minut, vlak Ljubljana–Jesenice pa 60 minut. Po ocenah SŽ naj bi njihovi delavci danes uspeli vzpostaviti promet na številnih progah. Kjer proge ostajajo zaprte, potnikom zagotavljajo nadomestne avtobusne prevoze.

Deli s prijatelji