TEŠ 6

Brez državnega poroštva ogrožena celotna slovenska energetika

Objavljeno 29. maj 2012 17.16 | Posodobljeno 29. maj 2012 17.16 | Piše: S. J.

AUKN se trudi čim prej doseči izpolnitev pogojev za sprejem zakona o poroštvu države.

Projekt izgradnje Teš 6 je ocenjen na 1,3 milijarde evrov

LJUBLJANA – Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) je v ponedeljek prejela dopis Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) in Termoelektrarne Šoštanj (Teš) glede zagotavljanja finančne konstrukcije 6. bloka Teša in s tem povezanih poroštev države za posojilo Evropske investicijske banke (EIB) v znesku 440 milijonov evrov.

Kot so sporočili iz AUKN, agencija dopis še proučuje in bo v najkrajšem času v skladu s svojimi pristojnostmi ustanovitelja družbe HSE poskušala doseči, da se vzpostavijo razmere za sprejem zakona o poroštvu države in da se na ta način prepreči ogromna materialna in finančna škoda (ocene se gibljejo med 500 in 1000 milijoni evrov) za državo in družbi HSE ter Teš, ki bi nastala zaradi suspenza pogodbe z Alstomom.

Vprašljiv je nadaljnji obstoj ne samo Teša, ampak tudi HSE oziroma znatnega dela slovenske elektroenergetike, ki je hrbtenica slovenskega gospodarstva.

Državno poroštvo skorajda nujno

Zapisali so še, da sta imela Teš in HSE v času izdelave finančne konstrukcije več alternativnih možnosti financiranja projekta, za katere pa se tako HSE, Teš kot tudi vlada, ki je 100-odstotni lastnik, niso odločili, ker je finančna konstrukcija z državnim poroštvom in posledično boljšimi kreditnimi pogoji v življenjski dobi projekta prinesla več kot 100 milijonov evrov prihranka, državnemu proračunu pa zaradi nadomestila za izdano poroštvo okoli 50 milijonov evrov prihodkov. Glede na padec bonitete države v letu 2011 po padcu referendumov sredi leta in ob izrazito negativni javni kampanji proti Tešu je vprašljivo, ali bi ob teh neugodnih zunanjih razmerah HSE in Teš sploh še bila sposobna zagotoviti nadomestna kreditna sredstva brez državnega poroštva za nadaljevanje projekta in za povrnitev škode podizvajalcem.

Neugoden trenutek za prodajo

Opozarjajo, da bi zavrnitev državnega poroštva za trenutno izjemno ugodno posojilo pri EIB lahko pomenila resno grožnjo nadaljnjemu obstoju skupine HSE, vključno s Premogovnikom Velenje in posledično razprodajo slovenske energetike (predvsem Dravskih elektrarn in elektrarn na Soči). Zapisali so še, da gre za »zgodovinsko najneugodnejši trenutek za prodajo, kar nekateri po drugi strani vidijo kot izjemno priložnost za poceni privatizacijo znatnega dela slovenske elektroenergetike«.

Deli s prijatelji