25 LET NOVIC

Brez dela ni jela in ne dneva brez Novic

Objavljeno 02. april 2016 15.33 | Posodobljeno 02. april 2016 15.33 | Piše: S. F.
Ključne besede: 25 let Novic

Jožefa je naša zvesta bralka in čistokrvna Šentjernejka. Včasih je bilo težko, pravi, toda življenje mora naprej.

Jožefa Plut pri 76 letih časopis vsak dan redno prebere. Foto: Dejan Javornik

»Slovenske novice so najboljši časopis,« pravi Jožefa Plut, ena naših najzvestejših naročnic, ki pri 76 letih časopis vsak dan redno prebere. In komentira, da je velika prednost Novic predvsem v tem, da v njih ni politike. Kajti če je kaj pomembno v življenju, je to mogoče strniti v kratek stavek, je povedala čila in zabavna gospa: »Brez dela ni jela. To je ponavljal tudi moj mož, tako da je bil včasih že kot lajna.« Toda o tem, da se brez dela ne pride nikamor, je Jožefa prepričana tudi zaradi lastnih izkušenj, saj je Dolenjka oziroma, kot je dejala, »čistokrvna Šentjernejka«, leta 1960 brez potnega lista kot begunka pobegnila v Francijo.

»Zaradi ljubezni,« razkrije gospa, ki je potem s tem fantom, z zavednim Belokranjcem, preživela življenje. On je bil tudi tisti, ki je po sedmih letih Francije, ko je bila najstarejša hčerka pred tem, da vstopi v prvi razred, odločil, da gredo nazaj v Slovenijo.
V Ljubljani so odprli obrt, ki so jo pozneje prevzeli sinovi. A življenje ni bilo vedno prijazno, pravi Jožefa, saj je izgubila moža in pred slabim letom dni tudi sina. Toda, ugotavlja modro, tudi če ti ni lahko, gre življenje naprej. In moraš v tej zgodbi o lepem in hudem misliti predvsem na tisto, kar je lepo, oziroma na to, kar ti je v veselje. Zato se Jožefa zdaj veseli, ker se bo njihova družina junija ali julija povečala za novega člana in bo na svet privekal njen prvi pravnuk oziroma pravnukinja. Gospa, ki se je rodila leta 1940, v času vojne, nima velikih želja: »Samo da bi bilo zdravje.« 

Deli s prijatelji