NI ŠE KRIZE

Brez dela, a kmetijstvo in sadjarstvo jih ne zanimata

Objavljeno 03. junij 2012 11.51 | Posodobljeno 03. junij 2012 11.51 | Piše: D. P., STA

Po delovno silo so šli v tujino.

Znižanje stopnje prostih delovnih mest je bilo posledica nekoliko manjše ponudbe.

SEVNICA – Območna služba zavoda za zaposlovanje Sevnica je v sodelovanju z delodajalci s področja kmetijstva pred dnevi organizirala sejem o zaposlitvenih priložnostih v kmetijstvu.

Brezposelnost upada

Po porastu v prvih dveh mesecih leta število brezposelnih v marcu in aprilu tudi v sevniški območni službi upada. Konec aprila so v evidencah vseh treh uradov za delo – Brežice, Krško in Sevnica – tako zabeležili 4402 brezposelni osebi oziroma 94 manj kot decembra lani (upad za 2,1 odstotka).

Za kmetijstvo in sadjarstvo v tujino

Kljub brezposelnosti imajo delodajalci za opravljanje nekaterih del, med katerimi so tudi sezonska dela v kmetijstvu, težave pri pridobivanju ustrezno usposobljenih in motiviranih delavcev. Tako je bilo v preteklem letu za sezonska dela v kmetijstvu izdanih 641 dovoljenj za delo tujcev, za letošnja spomladanska dela pa 234.

Več kot 1000 kandidatov

Območna služba Sevnica je samo letos za te namene informirala več kot 1000 brezposelnih oseb oziroma iskalcev zaposlitve in tako poskušala pokriti potrebe delodajalcev za spomladanska sezonska dela, predvsem v jagodičevju in sadjarstvu.

Deli s prijatelji