NESTROKOVNO

Breclju kar v operacijski dvorani izročili opomin pred odpovedjo

Objavljeno 13. julij 2015 17.18 | Posodobljeno 13. julij 2015 17.17 | Piše: STA, Mo. S.

Erik Brecelj je opozorilo ocenil kot dokaz, da je postal »tako moteč, da me je treba umakniti iz medicine, vendar bom tokrat šel do konca in opozarjal na zavestno nespoštovanje medicinske deontologije«.

Brecelj je še naprej brez dlake na jeziku.

LJUBLJANA – Svet Onkološkega inštituta (OI) Ljubljana bo v sredo razpravljal o dozdajšnjem delu generalnega direktorja bolnišnice Janeza Remškarja. Zaradi vročitve pisnega opozorila zaradi kršitve delovnih obveznosti kirurgu Eriku Breclju kar v operacijski dvorani je zdravniška zbornica prejela tudi pobudo za tožbo proti Remškarju.

Vodstvo OI je Breclju sredi junija kar v operacijski dvorani vročilo opozorilo zaradi kršitve delovnih obveznosti, ki pri ponovni kršitvi dopušča možnost odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Kot je poročal časnik Delo, je Brecelj po navedbi generalnega direktorja OI bolnika, ki je kasneje poiskal pomoč pri zagovornici pravic pacientov, »neustrezno informiral in tako pri njem vzbudil občutek, da je bil prikrajšan za zanj najuspešnejše zdravljenje, kar je nedopustno«.

Kaj pa varnost bolnikov?

Tako ravnanje je v dopisu tožilcu zdravniške zbornice kot »človeško nizkotno, etično in moralno obsodbe vredno« ter v neskladju s Hipokratovo prisego označil radiolog Peter Soklič, ki je o ravnanju Remškarja tudi obvestil zbornico. Opozoril je, da je koncentracija kirurga na operacijo na takšen način prizadeta, to pa lahko ogrozi uspeh posega na bolniku, ki leži na operacijski mizi. »Ne nameravam se spuščati v antagonizme med uslužbenci onkološkega inštituta, gre mi le za varnost bolnikov,« je poudaril.

Da je absolutno nesprejemljivo, da se zdravniku opozorilo izroči v operacijski dvorani, sredi napornega in stresnega dela, je za Delo ocenil tudi predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina. Prijavo tožilcu zbornice razume kot nadaljevanje neurejenih razmer in razmerij na OI, ki trajajo že leta. Poudaril je še, da če med zdravniki ni volje po ureditvi odnosov na zavodu, tudi zbornica ne more pomagati pri pomiritvi. »Vedno nove prijave in pritožbe celovitega problema na OI ne bodo rešile,« meni Možina. Prijava po njegovi oceni pravzaprav spominja na otroški vrtec.

Šel bo do konca

Brecelj je po pisanju Dela opozorilo ocenil kot dokaz, da je postal »tako moteč, da me je treba umakniti iz medicine, vendar bom tokrat šel do konca in opozarjal na zavestno nespoštovanje medicinske deontologije«. Remškar zapleta in zahteve za sklic seje sveta zavoda ni želel komentirati.

Remškar je bil za generalnega direktorja OI imenovan leta 2013. Pred tem je bil direktor direktorata na ministrstvu za zdravje in predsednik sveta zavoda.

Deli s prijatelji