OPOZORILA

Brecelj: Še vedno je sistemska korupcija v zdravstvu

Objavljeno 15. maj 2013 21.15 | Posodobljeno 15. maj 2013 21.15 | Piše: STA, M. U.

Iniciativa zdravnikov je pripravila predloge za spremembo delovanja slovenskega zdravstvenega sistema.

Brecelj je še naprej brez dlake na jeziku.

LJUBLJANA – Skupina neodvisnih zdravnikov, povezanih v Iniciativo zdravnikov, je pripravila dokumente s predlogi za spremembo delovanja slovenskega zdravstvenega sistema. V iniciativi med drugim opozarjajo na potrebo po boljšem vodenju zdravstvenih zavodov in po preglednejši porabi sredstev ter pozivajo k reformi zdravstvenega sistema. Član iniciative Danijel Bešič Loredan iz bolnišnice Valdoltra je na novinarski konferenci dejal, da odgovornim predlagajo nov sistem zdravstvenega zavarovanja s ciljem konkurence med zavarovalnicami.

»Zdravstveno zavarovanje, ki je obvezno, zavaruje vse storitve v osnovni košarici in se financira iz javnih sredstev, lahko izvajajo vse zavarovalnice,« je pojasnil. Dodal je, da bi lahko prav tako vse zavarovalnice izvajale dodatna, nadomestna in vzporedna zavarovanja, ki bi omogočila kritje pravic z zasebnimi sredstvi, ki niso zajete v košarico osnovnih pravic. Pri tem je poudaril, da podpirajo socialno pravično plačevanje prispevkov.

Vodstveni kadri po političnem blagoslovu

Erik Brecelj z Onkološkega inštituta Ljubljana pa je opozoril, da vlada govori o zmanjševanju stroškov dela, zelo malo pa o zniževanju materialnih stroškov. Vodstva zavodov se po njegovih besedah poleg tega postavljajo po političnem ključu, ne prejšnja in ne zdajšnja vlada pa nista storili ničesar, da bi se sredstva v zdravstvu porabljala transparentneje, je dejal. »Tako smo še vedno priča tudi sistemski korupciji v zdravstvu,« je povedal.

Če se vlada ne bo odzvala, bodo zdravniki povabili bolnike k stavki

Iniciativa je o svojih predlogih obvestila ministrstvo za zdravje, od vlade pa pričakuje, da se bo do dokumentov opredelila. »Če tega ne bo, smo pripravljeni pozvati bolnike, zdravnike in druge zaposlene v zdravstvu, da se nam pridružijo pri splošni stavki,« je dejal Bašič Loredan in dodal, da če vlada in minister pripravljajo intervencijske ukrepe, naj v isti sapi pripravijo tudi ukrepe reforme zdravstvenega sistema.

Deli s prijatelji