ONKOLOGIJA

Brecelj: Jaz se s tem gospodom ne bom ukvarjal

Objavljeno 15. oktober 2015 22.10 | Posodobljeno 15. oktober 2015 22.10 | Piše: STA, Mo. S.

Kirurgu Eriku Breclju odpovedi ne morejo vročiti brez soglasja zavoda.

Janez Remškar.

LJUBLJANA – Vodstvo onkološkega inštituta (OI) na podlagi mnenja svetovalke direktorja za pravne zadeve pripravlja odpoved delovnega razmerja za kirurga Erika Breclja. A preden mu odpoved vroči, potrebuje soglasje sveta zavoda. Kot je dejal Brecelj, s tem ni seznanjen in se v primeru odpovedi na svet zavoda ne bo skliceval.

Tudi predsednica sveta OI Darinka Miklavčič je dejala, da s tem dejstvom ni seznanjena. Kot je poudarila, člani sveta konkretno z očitki Breclju niso seznanjeni drugače kot iz medijev in iz izjav Breclja samega. Pred vsakršno odločitvijo se bodo morali z zadevo temeljito seznaniti, sejo pa bo sklicala v primeru, da bodo od vodstva OI prejeli tak predlog.

Ne zanima ga, kaj dela vodstvo

Brecelj, ki je kot predstavnik zaposlenih član sveta OI, je danes poudaril, da ga ne zanima, kaj dela vodstvo zavoda. »Jaz se s tem gospodom ne bom ukvarjal. To je stvar vlade, in če vlada to podpira, jim želim vso srečo.« Delo predsednice sveta je medtem ocenil kot odlično. Kot je dejal, potrebe po izrekanju sveta zavoda o njegovi odpovedi ne bo. »Ne bom se skliceval na svet zavoda. Čim prej naj spišejo to odpoved, da se to sprenevedanje konča.« Kot je napovedal, bo takoj po prejemu odpovedi zapustil OI. »Žal lahko rečem, da bom šel z veseljem,« je dejal in ob tem poudaril, da sam od sebe ustanove vendarle ne namerava zapustiti.

Ugotovili kršenje obveznosti

Dopoldne so na spletnih straneh OI objavili pojasnilo, da je bilo mnenje pomočnice generalnega direktorja OI za pravne zadeve Zlate Štiblar Kisić podlaga za odločitev o odpovedi kirurgu Breclju. Ta je po pregledu Brecljevih izjav za časnik Večer ocenila, da je kirurg »neargumentirano napadal onkološki inštitut in zaposlene« in s tem kršil pravilnik OI o komuniciranju z javnostjo. V poročilu pa je Štiblar Kisićeva tudi pojasnila, da je Brecelj član sveta zavoda, zato mu OI ne more odpovedati pogodbe o zaposlitvi brez soglasja sveta zavoda.

»Njena analiza je pokazala kršenje obveznosti iz delovnega razmerja dr. Breclja, zato sem bil zaradi upoštevanja pravil na OI dolžan sprožiti postopek za prekinitev delovnega razmerja,« pa je v pisnem pojasnilu zapisal direktor inštituta Janez Remškar.

Štiblar Kisićeva prejela nezakonito plačilo

Ob tem poudarja, da postopek zoper Štiblar Kisićevo teče zaradi njenega nezakonitega plačila za nadurno delo in ni v nikakršni povezavi z zgoraj opisanim postopkom. Že v sredo je Remškar v pisnem sporočilu medijem pojasnil, da pripravljajo dokumentacijo za postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi Štiblar Kisićeve, saj so na podlagi anonimne prijave ugotovili, da je prejela nezakonito plačilo za nadurno delo, ki presega 5000 evrov. Odredbo za nadurno delo je pripravila sama, nepravilnosti pa je ugotovila revizija, je Remškar zapisal v izjavi. Štiblar Kisićevo, ki je na inštitut prišla ravno v času Remškarjevega vodenja, bodo ovadili zaradi suma goljufije.

Kot je razvidno iz mnenja o izjavah Breclja v Večeru, ki ga je OI danes prav tako objavil na svojih spletnih straneh, Štiblar Kisićeva ugotavlja, da je kirurg v pogovoru za časnik podal več navedb in trditev na račun OI, ki so delno neresnične, tendenciozne in zavajajoče. Več izjav na račun generalnega direktorja pa da je žaljivih in zlonamernih.

Deli s prijatelji