ORAČI

Brazde so bile lepo zorane

Objavljeno 27. julij 2016 21.46 | Posodobljeno 27. julij 2016 21.46 | Piše: Jože Žerdin

Tekmovali so najboljši orači Prekmurja in Prlekije.

Ocenjevali so naklon, globino brazde in podobno. Foto Jože Žerdin

Društvo oračev Pomurja, občina Velika Polana, Biotehniška šola Rakičan in Kmetijsko-živilski sejem Agra Gornja Radgona so minulo soboto na strniščnih poljih v Mali Polani organizirali regijsko tekmovanje oračev Pomurja. Zbrali so se najboljši orači Prekmurja in Prlekije, ki so se pomerili še v oranju za pokal občine Velika Polana in pokal Kmetijsko-živilskega sejma AGRA Gornja Radgona.

Pred začetkom tekmovanja je blagoslov za srečno in varno oranje opravil župnik župnije Velika Polana Boris Tibaut. Tekmovalci pri pajti Marjana Prša v Mali Polani so se kljubi visokim temperaturam, bilo je več kot 34 stopinj Celzija, v oranju med drugim pomerili s krajniki, obračalnimi plugi, navadnimi plugi in starodobniki. Delo jim je šlo lepo od rok, imeli so številne navijače in spremljevalce, ki so jih spodbujali in bodrili. Tekmovalce so seveda ves čas budno spremljali sodniki z licenco ocenjevanja tekmovanja v oranju, ki so ocenjevali naklon, globino brazde in podobno. Organizatorji so pripravili še vrsto spremljajočih prireditev, denimo razstavo novih in starih kmetijski strojev in mehanizacije, vožnjo s traktorji in posebnim vozilom za najmlajše. Vsi, tekmovalci in obiskovalci, so pozdravili državnega prvaka Mateja Sinica, ki bo letos skupaj z Igorjem Patetom Slovenijo septembra zastopal na svetovnem prvenstvu v Angliji. Ob koncu so seveda razglasili najboljše, ki jim je v imenu Društva oračev Pomurja čestital predsednik Marjan Kardinar. Poleg pokalov so prejeli še priznanja in praktične nagrade. 
 

Zmagovalci

Plugi tekmovalni krajniki: 1. Matej Sinic, Puževci, 2. Jože Zver, Brezovica, 3. Matjaž Denša, Brezovica. Obračalni plugi: 1. Alen Fujs, Prlekija, Tilen Vogrinčič, Prekmurje, 3. Štefan Bakan, Prekmurje. Navadni plugi: 1. Primož Sukič, Gornji Slaveči, 2. Darko Tibaut, Mala Polana, 3. Peter Kramar, Mala Polana. Plugi starodobniki: 1. Stanko Hozjan, Mala Polana, 2. Kristjan Kelenec, Mala Polana, 3. Marko Hozjan, Mala Polana. Spretnostna vožnja slovenskih kmetic: 1. Lea Bakan, Gradišče, 2. Bojana Prša, Žižki, 3. Marta Sinic, Puževci. Spretnostna vožnja mladi v kmetijstvu: 1. Primož Sukič, Gornji Petrovci, 2. Gregor Štefan Bakan, Gradišče, 3. Jan Jasnik, Biotehnična šola Rakičan. Spretnostna vožnja, odprta tekma: 1. Darko Tibaut, Mala Polana, 2. Jože Hozjan, Velika Polana, 3. Peter Kramar, Mala Polana. 

 

Deli s prijatelji