SPORNI NAKUPI

Bratuškovo »določene stvari« o Virantovih poslih še zanimajo

Objavljeno 18. marec 2014 14.06 | Posodobljeno 18. marec 2014 14.06 | Piše: STA, T. L.

»Prepričana sem, da bo Gregor Virant kot velik borec proti korupciji, če v tem primeru protikorupcijska komisija ugotovi, da je kaj narobe, vedel, kaj mu je narediti,« je še dejala Bratuškova.

Zelo formalna delovna mesta ali protokolarna delovna mesta temnega laka čez dan ne dopuščajo.

LJUBLJANA – Premierka Alenka Bratušek se danes še ni opredelila do dogajanja okoli očitkov notranjemu ministru Gregorju Virantu glede nakupa letalskih vozovnic pri Adrii Airways. Kot pravi, ni seznanjena z vsemi dejstvi. Prepričana pa je, da bo Virant vedel, kaj mu je narediti, če bo protikorupcijska komisija ugotovila, da je storil kaj narobe.

Najprej bi ugotavljala dejstva

Bratuškova je danes ob robu obiska zasavskih rudarjev povedala, da je treba glede Virantovega letenja z Adrio najprej ugotoviti dejstva, sama z vsemi ni seznanjena. Med znanimi dejstvi je navedla, da je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) »nekaj na to temo že rekla«, glede na poročanje medijev pa tudi, da naj bi jo dodatno »določene stvari še zanimale«.

»Prepričana sem, da bo Gregor Virant kot velik borec proti korupciji, če v tem primeru protikorupcijska komisija ugotovi, da je kaj narobe, vedel, kaj mu je narediti,« je še dejala Bratuškova.

Prek posrednice

Komisija za preprečevanje korupcije je namreč v petek ugotovila, da je uprava Adrie Airways pred letom 2011 z netransparentnim in arbitrarnim podeljevanjem poceni letalskih vozovnic kršila dolžno ravnanje skrbnega in vestnega gospodarstvenika. Hkrati pa je ugotovila, da sam Gregor Virant pri odobritvi popustov ni posredoval, ampak je za družinsko potovanje Virantovih družinskih članov cenejše vozovnice na podlagi dogovora z ministrovo ženo uredila njihova znanka M. B., prijateljica takratnega komercialnega direktorja Adrie Airways Tomaža Kostanjška.

Ujet na laži?

Vendar pa je časnik Dnevnik objavil dokumente, ki kažejo, da je Virant tudi sam komuniciral s Kostanjškom. Ta mu je sporočal tudi cene vozovnic, ki jih drugi potniki Adrie niso mogli kupiti v redni prodaji. KPK je časopisno hišo zato zaprosil, naj ji omenjene dokumente posreduje. Ko jih bo pregledala, pa se bo komisija, najverjetneje že pod novim vodstvom, lahko odločila za morebitno obnovo postopka, so pojasnili.

Viranta sicer na marčevski seji čaka zagovarjanje pred poslanci zaradi interpelacije, ki jo je vložila skupina poslancev opozicije, s prvopodpisanim Ivanom Vogrinom. Da bi glasovanje uspešno prestal, bo moral Virant prepričati tudi koalicijske partnerje.

Deli s prijatelji