KOMISARKA

Bratuškovi mesto podpredsednice za energetsko unijo

Objavljeno 10. september 2014 14.15 | Posodobljeno 10. september 2014 14.42 | Piše: STA, Mo. S.

Jean-Claude Juncker je objavil težko pričakovani seznam.

Predsednica vlade Alenka Bratušek, ki opravlja tekoče posle.

BRUSELJ – Prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes objavil razdelitev resorjev v svoji komisiji. Slovenski premierki v odhodu Alenki Bratušek je v novi komisiji dodelil položaj podpredsednice, pristojne za energetsko unijo.

Sedem podpredsednikov

Prvi podpredsednik Junckerjeve komisije oziroma Junckerjeva desna roka bo postal Nizozemec Frans Timmermans.

Poleg Bratuškove bodo podpredsedniki komisije še Bolgarka Kristalina Georgieva, ki bo pristojna za proračun in človeške vire, Finec Jyrki Katainen, pristojen za rast in delovna mesta, Latvijec Valdis Dombrovskis, pristojen za socialni dialog, ter Estonec Andrus Ansip, pristojen za digitalni notranji trg. Podpredsednica komisije bo tudi visoka zunanjepolitična predstavnica, Italijanka Federica Mogherini.

Razdelitev resorjev

V komisiji bo na novo resor za notranji trg, industrijo in podjetja, ki ga bo vodila Poljakinja Elžbieta Bienkowska. Komisar za gospodarske in finančne zadeve, davke in carinsko unijo bo Francoz Pierre Moscovici. Junckerjeva komisija bo imela skupen resor za pravosodje, potrošnike in enakost spolov pod vodstvom Čehinje Vere Jourove. V ekipi bo tudi komisar, ki bo pristojen za migracije, in sicer Grk Dimitris Avramopulos. Kljub nekaterim drugačnim napovedim bo v komisiji tudi združen resor za sosedsko politiko in širitev pod vodstvom Avstrijca Johannesa Hahna. Resor za finančno stabilnost, finančne storitve in kapitalske trge bo vodil Britanec Jonathan Hill.

Tretjina žensk

Kot je sporočil Juncker, gre za močno in izkušeno ekipo, v kateri je pet bivših premierjev, 19 nekdanjih ministrov, sedem dosedanjih komisarjev ter osem evropskih poslancev. Tretjina od 28 članov so ženske.

Kandidati za komisarje bodo morali zdaj opraviti zaslišanja v pristojnih odborih Evropskega parlamenta, ki bo nato – predvidoma sredi oktobra – glasoval o ekipi kot celoti. Komisija naj bi mandat začela 1. novembra.

Deli s prijatelji