EVROPSKI KOMISAR

Bratuškova želji Junckerja nima veliko dodati

Objavljeno 30. julij 2014 19.38 | Posodobljeno 30. julij 2014 19.38 | Piše: STA, Mo. S.

Premierka v odhodu bo skušala v predpisanem roku doseči dogovor glede izbire imena za evropskega komisarja.

Alenka Bratušek naj bi danes o svojem odstopu obvestila predsednika državnega zbora.

LJUBLJANA – Premierka v odhodu Alenka Bratušek bo skušala »v predpisanih rokih« doseči konsenz glede imena oziroma liste kandidatov za evropskega komisarja, napovedujejo v njenem kabinetu. K informacijam, da si bodoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker kot kandidatko želi prav Bratuškovo, pa v kabinetu, kot pravijo, nimajo veliko dodati.

»Pomembno je, da v Bruselj pošljemo človeka, ki lahko kompetentno opravlja nalogo komisarja in ki bo Sloveniji zagotovil pomembno komisarsko mesto,« so navedli. Bratuškova oziroma vlada lahko po njihovem mnenju v Bruselj pošlje predlog enega ali več kandidatov, kar je poudaril tudi bodoči predsednik Evropske komisije Juncker, »če pa Slovenija želi dobiti močno mesto v komisiji, je pomembno, da to storimo v predpisanih rokih, torej do konca tega tedna«.

Zagotovili so, da bo Bratuškova o tem še opravila pogovore in skušala doseči konsenz glede imena oziroma liste kandidatov.

SMC bi Potočnika

Za zdaj je znano le, da v odhajajoči vladi glede predloga niso enotni, prav tako predloga za slovenskega komisarja še niso uspeli uskladiti z zmagovito stranko parlamentarnih volitev SMC. V tej stranki danes omenjenih neuradnih virov iz Bruslja ne komentirajo. So pa že v torek vladi predlagali, naj kot edinega kandidata za komisarja predlaga dozdajšnjega komisarja Janeza Potočnika

Deli s prijatelji