OBLJUBA

Bratuškova: Zaupnico bom vezala na proračun

Objavljeno 24. september 2013 00.10 | Posodobljeno 24. september 2013 00.22 | Piše: Mo. S.
Ključne besede: Alenka Bratušek

Predsednica vlade o proračunu, pokojninah, zdravstveni reformi, boju proti sivi ekonomiji, bankah in Gašparju Gašparju Mišiču.

LJUBLJANA – Jesen je tu, z njo pa tudi pestro dogajanje na političnem parketu, ki ga je predsednica vlade Alenka Bratušek napovedala že pred meseci. »Prepričana sem, da bomo s proračunom, ki nam ga je uspelo uskladiti, prepričali finančne trge, in da je to, kar delamo, prav,« je uvodoma povedala v studiu nacionalne televizije, trdno prepričana, da je bilo to, kar je naredila v zadnjega pol leta, prav.

Napoveduje, da proračun za leti 2014 in 2015 v vladi še ne bo sprejet v četrtek, saj ga želijo v petek predstaviti še ekonomsko-socialnemu svetu (ESS). Seja vlade bo v ponedeljek dopoldne, nato pa gre dokument v državni zbor (DZ). »Od zavez, ki smo jih v programu stabilnosti dali za letošnje leto, nam tako manjka le še davek na nepremičnine,« pravi. Pri tem davku poudarja, da bodo tri obstoječe davke poenotili v enega, poleg tega je po njenem pomembno, da gre za pravičnejšo porazdelitev med prebivalstvom, »saj bodo tisti, ki imajo več nepremičnin, imeli tudi višje davke«. Obdavčeni bodo tudi sakralni objekti, edina neusklajena točka pa so nepremičnine z zelo visokimi vrednostmi, je še pojasnila. Kriznega davka ne bo.

Če z delom katerega koli od ministrov ne bo zadovoljna, bo predlagala njegovo zamenjavo, »do takrat pa naj to ostanejo špekulacije drugih, če to želite«.

Davčne blagajne bodo še počakale

Vlada je zelo aktivna tudi na področju boja proti sivi ekonomiji. S 1. julijem so uvedli program, ki onemogoča brisanje računov, zdaj pa spremljajo njegove učinke. »Če učinki ne bodo taki, kot bi morali biti, gremo v uvedbo davčnih blagajn. Ampak tudi te so le orodje v rokah davčnih inšpektorjev, ki ugotavljajo nepravilnosti, da lahko delajo bolje,« je poudarila Bratuškova. Dodala je: »Smo prva vlada, ki se je resno spopadla s sivo ekonomijo.«

Pri upokojencih bodo prihranili 20 milijon evrov

»Za leti 2014 in 2015 ni predvidenih posegov v socialne transferje in pokojnine, za javni sektor pa ta dogovor velja do konca 2014. Potem se bomo spet usedli in dogovarjali,« je nadaljevala in poudarila, da se nikoli niso  pogovarjali o zniževanju pokojnin, temveč zgolj o redefiniciji: da bi tisti z najnižjimi pokojninami lahko dobili celo nekaj več. V sklopu pokojnin so se pogovarjali o 40 milijonov evrov prihranka, dogovorili so se za 20. Preostalih 20 milijonov bodo ministri našli v svojih resorjih.

Zaupnico bo vezala na proračun

»Enostranskih posegov v minimalno plačo nismo predlagali,« pa je zavrnila špekulacije o tem in dodala, da temu nasprotuje tudi njena stranka PS. Spomnila je na obljubo, da bo najmanj leto dni po nastopu funkcije v parlament šla po zaupnico. »Proračun je najpomembnejši dokument vlade.« Svojo zaupnico bo zato vezala ravno na sprejetje proračuna. Pričakuje podporo, saj bo »ta proračun narejen tako dobro, da spomladi ne bo treba delati rebalansa«.

Podcenjevala politično stabilnost

»Politična stabilnost je zdaj praktično najpomembnejša stvar v državi, da se sploh lahko pogovarjamo o čemer koli drugem. Brez podpore svojih poslancev in stranke ne morem delati kot premierka,« je povedala o odločitvi, da bo na kongresu stranke kandidirala za predsednico. »Podcenjevala sem politično stabilnost v državi, ko sem dejala, da ne bom kandidirala za predsednico stranke, če bo kandidiral tudi Zoran Janković. To pa je njegova osebna odločitev,« že priznava.

O prispevkih za espeje se še pogovarjajo

Za krpanje zdravstvene blagajne pripravljajo spremembo dveh zakonov (zakon o zdravstveni dejavnosti in zakon o zdravstvenem zavarovanju), ki bo po njenih besedah pripravljena do novega leta. DL, ki je bila proti zviševanju prispevkov za samostojne podjetnike, se zdaj v zvezi s tem pogovarja z ministrom Gantarjem, »kako dati espejem, ki si izplačujejo minimalno plačo, možnost, da ostanejo na minimalnem znesku prispevkov in da se ta ne poviša na 132 evrov, kot predlagajo«.

Državljanom sporoča, da bomo dosegli cilj, a ne bo lahko: »Izplača pa se, da se vsi skupaj potrudimo in na neki način najdemo družbeni dogovor, kako naprej.«

Stečaj dveh bank bi povzročil paniko

»Stabilen bančni sistem je predpogoj za delovanje države,« pa meni o krpanju našega bančnega sistema. Trdi, da bi stečaj katere koli banke povzročil paniko, poleg tega bi stečaj dveh bank stal 400 milijonov evrov, »zdaj pa gre za nadzorovano likvidacijo bank, ki bo trajala lahko tudi tri leta, ta strošek se bo porazdelil in bo znašal največ 400 milijonov evrov«. Še enkrat je ponovila, da je za zagon gospodarstva ključna ravno sanacija bank, stres testi po njenem naslednje leto čakajo tudi druge države, medtem ko se pri nas izvajajo že zdaj.

Za mednarodno denarno pomoč ne zaprosimo, ker s tem mehanizmom res dobimo cenejši denar za sanacijo bank, seveda pa z njim pridejo tudi določene zahteve na področju javnih financ. »Bolje je narediti vse sam, rešiti svoje težave, tudi v bančništvu. Delamo vse, da bomo svoje težave rešili sami.«

Ne moremo si privoščiti še enega Teša

Pri imenovanju Gašparja Gašparja Mišiča je po njenih besedah sporno to, da nadzorni svet ni razkril pogojev, po katerih je predsednika uprave Luke Koper izbiral, ter to, da kandidatov ni poiskal z razpisom. V zvezi z drugim tirom Luke pa pravi: »Za 27 kilometrov proge država ne more dati 1,4 milijarde. Treba bo poiskati rešitev, ki ni težka še en Teš.«

Deli s prijatelji