VRH NATA

Bratuškova zaskrbljena nad razmerami v Ukrajini

Objavljeno 05. september 2014 00.08 | Posodobljeno 05. september 2014 00.09 | Piše: STA, Mo. S.

»Edina rešitev nastalih razmer je politična, saj bi nadaljnja vojaška eskalacija razmer prav gotovo imela izjemno škodljive posledice tako za gospodarstvo kot politično stabilnost v Evropi,« je poudarila.

CARDIFF – Odhajajoča predsednica vlade Alenka Bratušek je danes na vrhu Nata v britanskem Walesu na srečanju z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom izrazila zaskrbljenost nad razmerami v Ukrajini. 

»Letošnji vrh Nata je zagotovo pomemben dogodek za razpravo o izzivih, povezanih z varnostnimi razmerami tako v Evropi kot v svetu,« je izjavila po prvem zasedanju na dvodnevnem vrhu, ki je bil sicer namenjen položaju v Afganistanu. Zdaj se je začelo srečanje z ukrajinskim predsednikom, zvečer pa voditelje 28 članic severnoatlantskega zavezništva čaka še delovna večerja.

Zaskrbljena zaradi Ukrajine

Kot je izpostavila Bratuškova, so najpomembnejša tema vrha razmere v Ukrajini ter odnos med Ukrajino in Rusijo. »Na žalost so razmere v Ukrajini resnično skrb vzbujajoče,« je opozorila. »Edina rešitev nastalih razmer je politična, saj bi nadaljnja vojaška eskalacija razmer prav gotovo imela izjemno škodljive posledice tako za gospodarstvo kot politično stabilnost v Evropi,« je poudarila.

Ukrajina je sicer prejšnji teden ob vse glasnejših pozivih na pomoč pred Rusijo napovedala tudi, da bo zaprosila za članstvo v Natu, ki ji ga je zavezništvo ponudilo na vrhu v Bukarešti, če bo izpolnila pogoje za vstop. Kot je glede tega vprašanja dejala Bratuškova, »tudi za Ukrajino velja enako kot za vse države, ki so se v zavezništvo že vključile«, torej da bo članstvo mogoče, ko bo in če bo izpolnila pogoje.

V Afganistanu še dva poveljnika

Glede Afganistana, kjer se konec leta zaključuje misija Isaf, je Bratuškova spomnila, da Slovenija v tej operaciji sodeluje od leta 2004. V tem trenutku imamo tam še dva poveljnika, ki se konec leta vračata domov, je povedala. Glede nove misije urjenja afganistanskih varnostnih sil v Afganistanu, ki naj bi se začela z letom 2015, pa odločitev v Sloveniji še ni padla. »Nismo še tako daleč. O tem nismo govorili konkretno,« je povedala.

Za začetek te misije mora sicer najprej Afganistan skleniti dogovor z Natom, kar pa se odlaša zaradi zapletov po predsedniških volitvah v tej državi. Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je danes opozoril, da se čas izteka, vendar pa je Nato z načrti pripravljen.

Deli s prijatelji