BREZ SPREMEMB

Bratuškova zanikala ukinitev urada za Slovence

Objavljeno 03. marec 2013 21.34 | Posodobljeno 03. marec 2013 21.34 | Piše: S. U., STA

Mandatarka za sestavo nove vlade meni, da so Slovenci po svetu pomemben del našega naroda.

Bratuškova meni, da je varčevanje absolutno potrebno, vendar v mejah normale.

LJUBLJANA – Mandatarka za sestavo nove vlade Alenka Bratušek je zanikala, da bi nastajajoča koalicija razmišljala o ukinitvi urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. V krajšem telefonskem pogovoru za slovensko radijsko oddajo Okence v Slovenijo v Argentini je izpostavila, da se je pomembno zavedati, da so Slovenci po svetu del Slovenije.

»Iz mojih ust tega niste nikoli slišali«

Na vprašanje, kaj lahko pove glede ukinitve omenjenega ministrstva, je Bratuškova odgovorila: »Iz mojih ust tega niste nikoli slišali. Slovenci po svetu ste pomemben del našega naroda, zato je pomembno, da je naša država z vami in da se zaveda, da ste Slovenci po svetu del nje.«

»Mislim, da bi se ta vez lahko enako dobro razvijala tudi brez posebnega ministrstva, ampak da ne bi Slovenci po svetu razumeli, da za novo vlado niste pomembni, sem že in bom tudi v nadaljevanju predlagala koalicijskim partnerjem, da tudi v naši vladi ostane tako, kot je danes,« je dodala.

»Ni pa bilo z naše strani do zdaj posebnega govora o tem, da bi to ministrstvo ukinjali. To so mogoče morda malo prehitre špekulacije ali pa strah nekaterih,« je dodala. Njena stranka PS je sicer pred dnevi v parlamentarno proceduro vložila predlog novele zakona o vladi, po kateri bi urad za Slovence v zamejstvu in po svetu pripojili ministrstvu za kulturo. Po predlogu naj bi tako imeli ministrstvo za kulturo in Slovence v zamejstvu in po svetu.

Urad ostaja tak, kot je

V PS so danes za STA pojasnili, da urad sicer ostaja tak, kot je, ne bo pa imel v vladi ministra brez listnice. Kam bo urad organizacijsko sodil, pa se bodo še odločili. Novelo zakona bo po skrajšanem postopku v ponedeljek obravnaval odbor DZ za pravosodje, javno upravo in lokalno samoupravo, v torek bo o njej že odločal DZ.

Med glavnimi cilji svoje vlade je sicer Bratuškova za omenjeno oddajo izpostavila predvsem zagon gospodarstva, nadaljevanje sanacije bank in takojšnjo odpravo kreditnega krča, konsolidacijo javnih financ, vendar v bolj normalnih rokih, kot si jih je zastavila ta vlada. »Varčevanje je absolutno potrebno, vendar v mejah normale,« je dodala. Ponovila je še, da nameravajo v letu dni oditi po zaupnico in da torej pripravljajo program za eno leto.
 

Deli s prijatelji