POD VRŠIČEM

Bratuškova za krepitev gospodarskih odnosov z Rusijo

Objavljeno 28. julij 2013 15.07 | Posodobljeno 28. julij 2013 15.55 | Piše: STA, P. J.

Vsakoletna prireditev ob Ruski kapelici je praznik slovensko-ruskega prijateljstva, je izpostavil častni pokrovitelj slovesnosti, minister za zunanje zadeve Karl Erjavec.

KRANJSKA GORA – Okrog 1000 ljudi se je danes zbralo ob Ruski kapelici pod Vršičem na slovesnosti v spomin na ruske vojne ujetnike, ki so se ponesrečili pri gradnji ceste čez prelaz. Zbrani visoki slovenski in ruski predstavniki so ob tej priložnosti izpostavili odlične prijateljske vezi med državama na različnih področjih in se zavzeli za nadaljnje sodelovanje.

Zadovoljna z odnosi

Predsednica vlade Alenka Bratušek je v uvodnem nagovoru izrazila zadovoljstvo nad odličnimi odnosi in sodelovanjem med Slovenijo in Rusijo, ki temeljijo na medsebojnem spoštovanju, solidarnosti in zaupanju. »V Sloveniji visoko cenimo partnerski odnos med državama tako na političnem in gospodarskem področju kot na področju kulture, znanosti, izobraževanja in športa,« je poudarila Bratuškova. »V vlogi premierke si bom še naprej prizadevala za krepitev gospodarskih odnosov,« je dodala.

Vsakoletna prireditev ob Ruski kapelici je praznik slovensko-ruskega prijateljstva, je izpostavil častni pokrovitelj slovesnosti, minister za zunanje zadeve Karl Erjavec. Ob tej priložnosti v Slovenijo namreč iz Rusije prispe številna delegacija politikov, gospodarstvenikov in cerkvenih predstavnikov, ki v srečanjih s slovenskimi kolegi utrjujejo medsebojne vezi med narodoma. Erjavec je prepričan, da je »pogled v prihodnost v smislu slovensko-ruskih odnosov poln optimizma in priložnosti za oba naroda«.

Proti vojni

Slovesnosti so se udeležili številni Slovenci in Rusi. »Ob Ruski kapelici nas združuje želja, da se ne bi ponovile grozote 20. stoletja in da nas nihče več ne bi potegnil v vojno,« je izpostavil osrednji govorec, član Društva Slovenija-Rusija Anton Bebler.

»Edinstvena zgodovina te skromne kapele v slovenskih Alpah kaže, da kraj tragedije pred davnimi leti lahko postane kraj, ki povezuje narode na temeljih visoke duhovnosti in na podlagi skupnih človeških vrednot. Lahko postane kraj, ki spominja, da si je treba nenehno prizadevati za to, da bi onemogočili ponovitev tragičnosti svetovnih vojn 20. stoletja,« je dejal podpredsednik zgornjega doma ruskega parlamenta Jurij Vorobjov.

Deli s prijatelji