KAKO NAPREJ

Bratuškova vztrajala: Vemo, kaj moramo storiti, in tudi bomo

Objavljeno 11. april 2013 10.58 | Posodobljeno 11. april 2013 10.58 | Piše: T. L.

Za CNN je Bratuškova odgovarjala na neprijetna vprašanja o tem, zakaj Slovenija ne bo potrebovala pomoči.

Alenka Bratušek.

LJUBLJANA – Položaj, v katerem se je znašla Slovenija, zanima tudi Američane. Na televizijski mreži CNN je tako v oddaji Richarda Questa v videoprenosu gostovala premierka Alenka Bratušek, ki je poskušala prepričati voditelja in širšo ameriško javnost, da Slovenija ne bo šla po poti Grčije in Cipra. Že v začetku je Bratuškova dejala, da verjame, da Slovenija lahko sama reši svoje težave in da jih tudi bo. »Naša ekonomija je izvozno usmerjana, naš dolg je manjši, kot je povprečje v EU, in lani smo sprejeli nekaj reform,« je odgovor utemeljila premierka in ponovila, da verjame, da bomo sami rešili težave. 

»Vemo, kako, in tudi bomo«

Voditelj pa se ni dal: »Razumem, da Slovenija ni Ciper, so pa težave z bančnim sektorjem. Trgi so zaskrbljeni zaradi slovenskih bank.« Bratuškova je odločno odgovorila, da Slovenija nikakor ni Ciper, in izpostavila, da je slovenski bančni sistem manjši. In še enkrat ponovila, da bomo sami rešili težave. »Vemo, kako, in tudi bomo.« V nadaljevanju je spregovorila o nekaterih ukrepih, ki so še pred državo: konsolidacija javnih financ, privatizacija in slaba banka. Priznala je, da se zaveda, da je trenutno največji problem bančni sistem. 

Skrivanje za povprečnimi številkami EU

Voditelj jo je nato vpraševal o recesiji, iz katere se Slovenija, kot kaže, tudi naslednje leto ne bo izkopala, o 12-odstotni brezposelnosti in o tem, kako resno je stanje v državi. »Zavedam se, da imamo nekaj težav. Slovenija ni izoliran otok in leži sredi Evrope, ampak naš javni dolg je manjši kot je EU povprečje in to velja tudi za stopnjo brezposelnosti,« je skopo in s sklicevanjem na številke v drugih evropskih državah odgovorila Bratuškova. 

Quest pa še ni nehal vrtati. Bratuškovo je povprašal o finančni pomoči Sloveniji, češ da nekateri ekonomisti svetujejo Sloveniji, naj za pomoč zaprosi že zdaj in naj ne čaka na krizo (kot Grčija in Ciper). Premierko je vprašal, zakaj ne bi zaprosili za pomoč že zdaj. »Ker ne potrebujemo pomoči, ampak potrebujemo čas,« je bila kratka premierka.

Premierka odločena: Slovenija ve, kaj storiti in kako

Quest nadaljeval: »Ampak take izjave smo slišali od Grčije – slišal sem jih sam od njihovega premierja, slišali smo to od Portugalske in Irske in nedavno tudi od Cipra in potem so vsi potrebovali pomoč. Zakaj bi morali verjeti Sloveniji, ki reče, da bo težave rešila sama?«

»Ker vemo, kaj moramo storiti, ker lahko to storimo in tudi bomo, gospod Quest,« se ni dala Bratuškova, ki je med pogovorom pogledovala k pripravljenim odgovorom, skritim za namizno dekoracijo.

Deli s prijatelji