OB PRAZNIKU

Bratuškova: Vrednote narodnoosvobodilnega boja so vrednote miru

Objavljeno 28. april 2013 20.10 | Posodobljeno 28. april 2013 20.14 | Piše: M. U., STA

Premierka na Pohorju o vrednotah NOB in odgovornem ravnanju.

20. marec 2013: redna seja DZ, kjer so potrdili ministre in z njimi vlado Bratuškove.

SLOVENSKA BISTRICA – V duhu partizanskih in delavskih pesmi je na Treh kraljih na Pohorju potekal Festival miru. Osrednja govornica srečanja, predsednica vlade Alenka Bratušek, je poudarila pomen vrednot NOB v sedanjosti in opozorila na odgovornost ravnanja zdajšnjih generacij. »Vrednote narodnoosvobodilnega boja so, četudi se sliši kot igra besed, dejansko vrednote miru. V vojni jih je bilo resda potrebno izboriti, ohranjati in negovati pa jih je treba v miru. Festival miru, katerega organizatorji se te povezave zelo dobro zavedajo in ki skupaj z januarsko komemoracijo na Osankarici tvorijo mozaik spomina na izjemen prispevek Štajerske k narodnoosvobodilnemu boju, je namenjen predvsem mladim, torej naši bodočnosti,« je dejala Bratuškova.

Mladih ni bilo veliko

Na današnji prireditvi sicer ni bilo videti dosti mladih, jih je pa na svoj način zastopala dijakinja mariborske Tretje gimnazije Nina Žic, ki je v nagovoru zbranim med drugim dejala, da bomo zaupanje naših prednikov zaslužili s tem, ko bomo pri reševanju današnjih težav stopili skupaj. Podobno je v svojem nagovoru ob razmišljanju o zdajšnjih politično-gospodarskih razmerah menila tudi predsednica vlade. »Bomo poznani po tem, da smo v ključnem trenutku, ko se večina sveta sooča z gospodarsko in siceršnjo družbeno krizo, stopili skupaj ne glede na nazorske, politične in še kakšne razlike? Ali pa po tem, da so bile ravno te razlike za nas prevelik zalogaj in smo na testu zgodovine klavrno pogrnili?« se je vprašala Bratuškova, ki je prepričana o prvi možnosti.

Poudarila je, da gredo v to smer prizadevanja po umiritvi političnih strasti in po dvigu kulture političnega dialoga, v to smer so ne nazadnje šla tudi, kot je dejala, njena nedavna zagotovila Evropi, da Slovenija zmore, kar mora. Izpostavila je nujnost odgovornega ravnanja vseh, predvsem pa odgovornosti, ki jih današnja generacija nosi za prihodnje.

Deli s prijatelji