VRNITEV

Bratuškova vojakom: Neskončno sem vesela, da se je tako končalo

Objavljeno 12. maj 2014 19.05 | Posodobljeno 12. maj 2014 19.05 | Piše: STA, Mo. S.

Z mednarodne operacije Isaf v Afganistanu so se vrnili pripadniki še zadnjega slovenskega kontingenta.

Bratuškova je vojake pohvalila.

MARIBOR – Slovenska izkušnja v Afganistanu je imela po besedah predsednice vlade v odhodu Alenke Bratušek pomembne pozitivne učinke za celoten obrambni sistem, predvsem pa za Slovensko vojsko (SV). 

»S sodelovanjem v operaciji ste se soočili z zahtevnimi logističnimi izzivi in preizkusili v skupnem delovanju s partnerskimi državami,« je Bratuškova dejala na slovesnosti v vojašnici generala Maistra v Mariboru ob vrnitvi pripadnikov zadnjega slovenskega kontingenta z mednarodne operacije Isaf v Afganistanu. Slovenija po njenih besedah sodeluje v mednarodnih operacijah in misijah s ciljem zagotavljanja mednarodnega miru in varnosti, stabilnosti, razvoja, krepitve vladavine prava, človekovih pravic in temeljnih svoboščin. »Kot aktivna in odgovorna članica mednarodne skupnosti prispeva k stabilizaciji kriznih žarišč ter s tem zagotavlja seveda tudi lastno varnost.«

»V času, ko so bile slovenske sile nastanjene v Afganistanu, smo v varnostno in kulturno specifičnem okolju kot država prehodili pomembno pot,« je dejala. Pojasnila je, da so začetne oblike sodelovanja v operaciji, osredotočene na naloge varovanja in opremljanja, kakovostno nadgradili z izgradnjo sodelovanja z afganistanskimi oblastmi ter vojaškimi in s civilnimi predstavniki.


Štirje ostajajo v Afganistanu

Iz Afganistana se je pred dnevi vrnilo 31 pripadnikov kontingenta, štirje pa ostajajo tam do druge polovice junija. Takrat jih bosta zamenjala dva vojaka, ki bosta naloge v Afganistanu opravljala do konca leta in tako dočakala zaključek misije Isaf.

V današnji postavi je bil tudi vojak, ki je bil med opravljanjem nalog v Afganistanu ranjen. »Neskončno sem vesela, da se je končalo tako, kot se je,« je pojasnila Bratuškova. »Tveganje je del vašega poklica, ki pa ga opravljate več kot vzorno, zato se vam še enkrat zahvaljujem za vaš prispevek pri izgradnji nacionalnega in mednarodnega miru in varnosti ter krepitvi ugleda in kredibilnosti Slovenije v mednarodnem okolju. Dobrodošli doma,« je dejala.

Vrhunsko usposobljeni kontingent

Skupno 35 pripadnikov 20. kontingenta je na misijo odšlo septembra lani, po odločitvi obrambnega ministra Romana Jakiča pa so se iz Afganistana vrnili mesec dni prej, kot je bilo prvotno načrtovano. Po besedah poveljnika kontingenta Vilibalda Polšaka jih predčasna vrnitev domov ni pretirano presenetila. »Celotna operacija Isaf končuje svojo misijo in vse sile se praktično umikajo. Slovenska vojska se je umaknila skladno z opravljenimi nalogami,« je povedal v današnji izjavi za medije.

Tudi sam je zelo zadovoljen s profesionalnostjo slovenskih vojakov. »To je eden od kontingentov, ki je bil najbolj, če ne vrhunsko usposobljen. Na misijo smo šli pripravljeni, z našimi partnerji smo se že več kot šest mesecev skupaj pripravljali in na podlagi tega smo bili pripravljeni na vsa presenečenja, tudi kritične situacije,« je dejal. Na tak način so sprejeli tudi poškodbo enega od pripadnikov. »Fantje so v vseh teh kritičnih trenutkih reagirali res profesionalno,« je poudaril.

Slovenska vojska je v operaciji Isaf sodelovala od februarja 2004, do danes pa je bilo v to državo napotenih skoraj 1300 slovenskih vojakov.

Deli s prijatelji