ZAVEZE

Bratuškova: V normalnih državah politiki ne komentirajo zadev v pristojnosti sodišč

Objavljeno 06. junij 2013 14.53 | Posodobljeno 06. junij 2013 14.53 | Piše: T. L.

Konkretnih primerov premierka ne bo komentirala.

LJUBLJANA – Mladi in zaposlovanje mladih, gospodarstvo in pravična država – to so tri ključne točke, s katerimi se ukvarja vlada, je po seji vlade povedala premierka Alenka Bratušek. Vlada je na današnji seji namreč potrdila zavezo, ki so jo za izboljšanje stanja v sodstvu v torek podpisali premierka, pravosodni minister Senko Pličanič in predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša.

Zaveza države in pravosodja državljanom

»To je zaveza ljudem, da bo Slovenija znova pravna in pravična država,« je povedala Alenka Bratuškova. Že čez leto dni naj bi postopki pred sodišči potekali največ tri mesece. Cilji bodo preverljivi, je dodala premierka. »Verjamem, da bo ta zaveza korak dalje, da bodo naši ljudje verjeli, da Slovenija je pravna in pravična družba in država.« To je prvi paket spremembe zakonodaje, sledilo pa bo še nekaj sprememb zakonov, ki bodo omogočali spremembe na tem področju. 

Na vprašanje o včerajšnjem dogajanju na sodišču in pred njim v zadevi Patria in namigih o delu tožilstva, se je Bratuškova vzdržala odgovora. »Ne želim komentirati posameznih zadev, ki so v pristojnosti sodišč. V normalnih demokratičnih državah bi se morali politiki držati tega načela,« je dejala po sodbi Janezu Janši

V PS skrivnostni, Bratuškova ne ve nič

Glede privatizacije podjetij pa je dejala, da postopki v DZ potekajo, kot je bilo zastavljeno. Sicer ne ve, zakaj je bila današnja seja prekinjena, kot pa dodaja, so se načeloma dogovorili, da prvi paket podpre tudi koalicija, medtem ko nadaljnjih paketov ne bo več, ampak se namesto tega pripravi strategija upravljanja celotnega premoženja, ki ga država še ima. 

Pozitivna Slovenija (PS) je namreč ob začetku nujne seje odbora DZ za finance in monetarno politiko, ki naj bi obravnaval predlog prodaje naložb države, umaknila zahtevo za sklic seje. Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je za STA povedal, da so zahtevo umaknili, ker bodo v gradivu nekatere stvari dodali oz. popravili in nato gradivo vrnili odboru. O tem, kakšne bodo spremembe, ni želel govoriti.

Deli s prijatelji