STOP

Bratuškova tik pred volitvami ustavlja privatizacijo

Objavljeno 03. julij 2014 13.30 | Posodobljeno 03. julij 2014 13.30 | Piše: STA, P. J.

Danes bo na seji vlade predlagala, da se ustavijo vsi postopki privatizacije.

Predsednica vlade Alenka Bratušek, ki opravlja tekoče posle.

LJUBLJANA – »Vladi bom danes predlagala, da zavežemo SDH, da do imenovanja nove vlade ustavi vse postopke privatizacije,« je na twitterju naznanila predsednica vlade, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek.

Zapisala je še, da bo od nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga zahtevala (SDH), »da ugotovi odgovornost člana uprave SDH zaradi ravnanja na skupščini NLB« in dodala, da bo vladi danes predlagala, »da zavežemo SDH, da takoj skliče skupščino Nove Ljubljanske banke (NLB) in popolni nadzorni svet«.

Na skupščini NLB je iz SDH sodeloval član uprave Matej Runjak. Na torkovi skupščini je država kot edini lastnik NLB namreč sprejela spremembe statuta, ki naj bi izboljšale upravljanje banke. Naslednika Franceta Arharja v nadzornem svetu pa skupščina ni izbrala, tako da nadzorni svet za zdaj ostaja šestčlanski.

Prodaja Telekoma, Mercatorja in Aerodroma pod vprašajem?

Točko o imenovanju sedmega člana nadzornega sveta, ki bi nadomestil Arharja, ki je aprila odstopil kot predsednik in član nadzornega sveta, so na predlog SDH umaknili. Nadzorni svet tako ostaja šestčlanski, z možnostjo imenovanja še sedmega člana.

Mediji so v luči skupščine ugibali, da bo poskušala država zastaviti tudi vprašanja o podrobnostih postopka prodaje Mercatorja, govorilo pa se je tudi o možnosti menjave predsednika uprave banke Janka Medje. To vprašanje se sicer pojavi vsake toliko časa, v tem primeru pa je bil pritisk dela politike in javnosti na banko močan.

Medja je po skupščini sicer pojasnil, da o prodaji deleža v Mercatorju na skupščini ni bilo govora. Postopek prodaje približno 53-odstotnega deleža Mercatorja hrvaškemu Agrokorju je bil prejšnji teden tudi uradno zaključen, saj je konzorcij prodajalcev dobil kupnino v višini 172 milijonov evrov, Agrokor pa je v sredo objavil prevzemno namero za odkup preostalih 47 odstotkov delnic Mercatorja.

Pri izvajanju seznama 15 državnih naložb za prodajo pa sta najbliže koncu postopka za Aerodrom Ljubljana in Telekom Slovenije, ki sta v zaključni fazi.

Deli s prijatelji