NI BILO POPRAVKA

Bratuškova spravila Pop TV na sodišče

Objavljeno 17. junij 2015 11.39 | Posodobljeno 17. junij 2015 12.09 | Piše: D. P.

Fotograf Jani Božič je bil obsojen na pet mesecev pogojno le zato, ker je posnel v državnem zboru SMS-sporočilo Bratuškove.

Alenka Bratušek.

LJUBLJANA – Nekdanja premierka Alenka Bratušek oziroma njena stranka Zavezništvo Alenke Bratušek (ZaAB) sodno preganja že drug medij. Potem ko je tožila fotografa Janija Božiča, je včeraj na sodišče spravila komercialno televizijo Pop TV. Ker Pop TV ni objavil popravka, ki so ga želeli, so jo v ZaAB tožili. Včeraj je na prvi obravnavi na zatožno klop morala glavna in odgovorna urednica Tjaša Slokar Kos.

»Zavezništvo Alenke Bratušek je na vodstvo televizije Pop TV zaradi navajanja nepreverjenih in neresničnih informacij v oddaji 24ur naslovilo zahtevo za objavo popravka v skladu s 26. členom zakona o medijih. V stranki smo prepričani, da so navedbe in zaključki novinarjev Janija Muhiča, Anžeta Božiča in Petre Kerčmar v prispevku, objavljenem v soboto, 14. marca 2015, nepreverjene, neresnične in v neskladju z dejanskim stanjem, ki je objektivno preverljivo,« so opozorili v stranki. Nekdanjo predsednico vlade je zmotila tale formulacija: »Nesojena komisarka Alenka Bratušek ves čas lagala slovenski javnosti.«

»Te trditve so povsem neresnične. Alenka Bratušek se za mesto komisarke ni predlagala sama niti o tem ni nikoli lagala,« poudarjajo v stranki. Ker popravka ni bilo, so se odločili za tožbo. Izvršni odbor je namreč zahteval, da glede na ponavljajoče se neresnične trditve in neobjavljanje nasprotnih dejstev stranka od medijev, ki objavljajo neresnične trditve in zaključke skladno z zakonom o medijih zahteva objavo popravkov in izpelje vse potrebne postopke, ki bodo zagotovili objavo resničnih dejstev.

Svojo plat zgodbe so povedali tudi na Pop TV:

Zakaj je prišlo do sodnega spora?
»Ker je politična stranka ZaAB zahtevala objavo popravka prispevka v oddaji 24ur, ki se je nanašal na nekdanjo predsednico vlade Alenko Bratušek, odgovorna urednica pa je zahtevo za objavo popravka zavrnila.«

Kaj je predmet spora?
»Predmet spora je tožbeni zahtevek politične stranke na objavo popravka dveh prispevkov v oddaji 24ur

Kako se je končala obravnava?
»Sodišče je zavrnilo dokazne predloge tožeče stranke in obravnavo končalo, sodbo pa stranke prejmejo po pošti.«

Sodišče bo odločitev sporočilo v sodbi, ki izide pisno.

Bratuškova nad Božiča

To ni prvi primer, da je Alenka Bratušek povezana s tožbami medijev. Fotograf Jani Božič je bil obsojen na pet mesecev pogojno le zato, ker je posnel v državnem zboru SMS-sporočilo Bratuškove.

»Akreditiran fotoreporter v državnem zboru, hramu demokracije, je kaznovan zato, ker je fotografiral premierko. Tega demokratični svet še ni videl,« so takrat opozorili v Združenju novinarjev in publicistov. 

 

Deli s prijatelji