PODPORA

Bratuškova slabi, Janša se krepi

Objavljeno 27. marec 2014 15.02 | Posodobljeno 27. marec 2014 15.02 | Piše: STA, A. K.

Vlada Alenke Bratušek je ob prvi obletnici dobila najnižjo oceno svojega dela do zdaj. Ta je tokrat 2,23.

Premierka Alenka Bratušek in predsednik opozicijske stranke SDS Janez Janša.

LJUBLJANA – V primerjavi z januarjem, ko je bila povprečna ocena dela vlade 2,49, se je marca zmanjšal predvsem delež tistih, ki so delo vlade ocenjevali z najboljšimi ocenami, bistveno pa se je povečala množica, ki dela vlade sploh ne podpira in ga ocenjuje z enico. Zdaj zajema slabih 40 odstotkov anketiranih. Dobrih 17 odstotkov se je odločilo za dvojko, kaže Večerova anketa.

Le šest odstotkov ji je dalo petico

Dobra tretjina vprašanih, ki je še januarja menila, da vlada opravlja svoje delo dobro, se je zdaj skrčila na dobro četrtino vprašanih. Slabih devet odstotkov je ocenilo, da vlada za svoje delo zasluži štirico, dobrih šest odstotkov pa vztraja pri petici.

SDS okrepila položaj

Na strankarski sceni ostajajo razmerja moči nespremenjena, SDS pa je še okrepila svoj položaj. Če bi bile volitve to nedeljo, bi SDS podprlo dobrih 14 odstotkov vprašanih. Za njimi precej zaostaja SD, ki jo podpira slabih 8,9 odstotka. Tretja je PS, ki ji je podpora ponovno upadla, in bi jo po tokratni anketi volilo 6,8 odstotka vprašanih.

NSi, ki marca beleži rast, je četrta. Zdaj ima na svoji strani 3,7 odstotka anketiranih. Tik za njo je Desus (3,6 odstotka). SLS, ki je svojo podporo podvojila, je na šestem mestu (2,9 odstotka), DL pa ostaja na dnu strankarske lestvice (0,9 odstotka). Dobrih šest odstotkov vprašanih bi volilo kako drugo stranko, ki zdaj ni v parlamentu, dobra tretjina ne bi šla volit, slabih 15 odstotkov pa je neopredeljenih.

Peterle dobro opravil delo

Med evropskimi poslanci iz Slovenije je najboljšo oceno dobil Lojze Peterle. Dobrih 23 odstotkov vprašanih pravi, da je Peterle opravljal svoje delo v Evropskem parlamentu tako dobro, da zasluži nov mandat. Na drugem evroposlanskem mestu je Jelko Kacin, ki ga podpira dobrih 16 odstotkov vprašanih. Milan Zver s 14-odstotno volilno podporo je tretji. Tanja Fajon je na četrtem mestu in je v slovenski poslanski posadki v Evropskem parlamentu edina od žensk, ki ji je uspelo zbrati več kot 10-odstotno podporo (13,6 odstotka).

Iva Vajgla na petem mestu podpira slabih deset odstotkov vprašanih. Šesta je Romana Jordan, ki se je vnovični kandidaturi za evroposlanko že odrekla, čeprav uživa večje javnomnenjsko zaupanje kot njena strankarska tekmica Zofija Mazej Kukovič na sedmem mestu, ki jo podpira pet odstotkov vprašanih. Malo več kot Mojco Kleva Kekuš na zadnjem mestu. 

Deli s prijatelji