ODLOČILNI DNEVI

Bratuškova: Sive eminence me ne nagovarjajo

Objavljeno 19. april 2014 11.58 | Posodobljeno 19. april 2014 11.58 | Piše: T. L.

Bratuškova tudi o srečanjih s Kučanom in Türkom, o Jankoviću, GGM in Arharju ter o tem, zakaj ni gledala dokumentarca Maske demokracije.

Alenka Bratušek v prostorih na Gregorčičevi.

LJUBLJANA – Te dni Alenka Bratušek intenzivno zbira podporo članstva ne terenu, pred predsednico vlade in stranke Pozitivna Slovenija (PS) so namreč odločilni dnevi. Dnevi, ko lahko pade dvakrat: kot predsednica stranke in vlade.

Kljub temu je Bratuškova prepričana o zmagi na kongresu PS prihodnji petek. Kot je dejala v intervjuju za sobotno prilogo časnika Večer, je tako prepričana po pogovorih s poslanci PS in člani stranke, »ki ugotavljajo, da smo v letu dni naredili veliko za našo državo glede na razmere pred enim letom. In prepričana sem, da skupaj verjamemo in vemo, da je treba to nadaljevati, ne pa dvigniti roke«.

Izzivalcu za strankarski predsedniški tron Zoranu Jankoviću priznava, da se je za vstop v stranko odločila zaradi njega in tudi to, da je stranka na volitvah zmagala zaradi njega. Ne glede na zaplete pa se, kot je dejala za časnik, z Jankovićem »normalno pogovarjata«.

Kako si članstvo v stranki in službo predstavljajo v PS

Na vprašanje, ali je Janković od nje kdaj neposredno zahteval drugačne kadrovske odločitve (denimo glede Dursa ali NPU), je Bratuškova odgovorila: »Mogoče imajo nekateri v naši stranki drugačen pogled na to. Vedno pravim, da članstvo v stranki ne sme biti ovira, da dobiš neko službo. Nikakor pa članstvo v stranki ne sme biti prednost. Morda si je pri nas kdo predstavljal  te stvari malo drugače.« In na vprašanje, kdo, je dejala: »Mogoče tudi Zoran Janković.«

Sicer pa Bratuškova pravi, da Janković ni nikoli izrazil želje, da bi moral pred postopki, ki tečejo zoper njega, uživati kakšno imuniteto, ker je na oblasti njegova stranka. Je pa izrazil željo, da bi ti postopki potekali hitreje. Ne le zaradi njega, ampak vseh, ki imajo zaradi dolgotrajnosti postopkov uničen ugled.

Poročilo KPK o nepojasnjenem izvoru Jankovićevega premoženja ostaja, prav tako postopki zoper njega. »Se je pa zaradi poročila KPK moral umakniti iz državne politike, Janez Janša pa ne,« pravi premierka. Dodaja, da čeprav je Janković še župan, pa Janša premierskega položaja ni zapustil prostovoljno, ampak so ga poslanci po nezaupnici zamenjali, kar da je bistvena razlika.

S katerimi nekdanjimi predsedniki se srečuje

Po nedavnem srečanju z Milanom Kučanom je povedala, da Kučan ni bil pri njej ne prvič ne zadnjič. »Še z enim nekdanjim predsednikom se dobivam, z gospodom Danilom Türkom. A se bolj malo pogovarjamo o strankarskem dogajanju, vsaj to pot z gospodom Kučanom o tem nisva govorila. Gre za ljudi z dolgoletnimi izkušnjami v politiki, zato znajo o politiki in drugem aktualnem družbenem dogajanju povedati marsikaj zanimivega.«

Na vprašanje, da jo očitno sive eminence slovenske leve politike podpirajo v teh burnih časih, premierka odgovarja, da je to vprašanje za sive eminence. Da pa jo takrat, ko se je odločila sprejeti premiersko mesto, ni nihče nagovarjal k temu niti je zdaj ne nagovarja, naj odneha.

Banke se ne bodo prodale, Telekom pa 

Ker so za stresne teste na vrsti evropske banke, dvomi, da bi lahko letos prišlo do prodaje banke, večjih težav pa ne vidi za Telekom. »Uradno ne vem, koliko je interesentov, ker v prodajne postopke ne posegam, a naj bi jih bilo veliko.« 

GGM v kabinetu Bratuškove ni bilo všeč

Za Večer je med drugim še dejala, da Gašparja Gašparja Mišiča ne bo vrnila v svoj kabinet, saj da mu tam ni bilo všeč in je raje šel v gospodarstvo. Sicer pa je mnenja, da je neprimerno, da si funkcionarji s politične pozicije urejajo službe v gospodarskih družbah v državni lasti, sama pa da ni klicala nikogar v nadzornem svetu ali nadzornikov, ki so ga zdaj razrešili.

Po odstopu Franceta Arharja, ki je podvomil o šefu državne banke Janka Medjo, pa Bratuškova pravi, da bi Arhar lahko predlagal in morda tudi izvedel razrešitev Medje. »Jaz sem slišala predvsem, da odhaja zaradi tega, ker si ena politična stranka dovoli bistveno preveč vmešavanja v gospodarstvo, celo razpravljati v državnem zboru o zaposlitvi v gospodarski družbi. Naj gre za Praprotnika ali kogar koli, to je dopustno, kar je povedala tudi stroka. Člani te iste stranke pa so ob tem veselo poskrbeli za zaposlitve svojih družinskih članov po različnih državnih firmah. Če je Praprotnik bil sposoben biti namestnik predsednika KPK, je najbrž sposoben delati v banki stvari, za katere naj bi bil pristojen. Nimam pravice dvomiti o tem, predvsem pa ne želim posegati v to.«

Se pa ne strinja s trditvijo, da je KPK mrtev, medtem ko se z njenim novim predsedujočim Borisom Štefanecem še ni srečala, čeprav je ta že izrazil željo za sestanek.

Mask demokracije ne bi šla gledat

Bratuškova v kinu ni bila, odkar je premierka, filma Maske demokracije pa si ne bi izbrala, ampak bi se raje odločila za drug film in žanr. Zanikala je še, da bi se z grškim lastnikom televizije Planet TV pogovarjala o tem, da dokumentarec ne bi bil predvajan na omenjeni televiziji.

Deli s prijatelji