NEURADNO

Bratuškova si je premislila: višjega DDV ne bo

Objavljeno 08. maj 2013 15.33 | Posodobljeno 08. maj 2013 15.33 | Piše: STA, T. L.

Krizni davek ostaja in naj bi bil uveljavljen julija ter vezan na bruto prihodke.

LJUBLJANA – Premierka Alenka Bratušek socialnim partnerjem na seji ESS pravkar predstavlja osnutek programa stabilnosti. Neuradno je slišati, da je razpon kriznega davka med 0,5 in pet odstotki, zvišanje DDV pa naj še ne bi bilo gotovo. O tem, ali se bodo odločili za ta ukrep, naj bi se na vladi odločili konec leta, ko bo bolj jasno, ali je to res nujno. 

Krizni davek julija?

Po neuradnih podatkih naj bi bil krizni davek uveljavljen julija in naj bi bil vezan na bruto prihodke, ne na plače, torej tudi na nagrade, sejnine ...

Davek naj bi se gibal med 0,5 in pet odstotki. Minimalne plače ga bodo oproščene. Polovica povprečne bruto plače bo po nekaterih neuradnih podatkih obdavčena 0,5-odstotno, povprečna plača enoodstotno, dvakratnik povprečne plače dveodstotno, trikratnik povprečne plače (nad 5000 evri) pa že petodstotno.

Povprečna bruto plača obdavčena z odstotkom

Po poznejših neuradnih podatkih pa naj bi bile bruto plače v višini od minimalne do povprečne bruto plače obdavčene 0,5-odstotno, povprečne bruto plače enoodstotno, dvakratnik povprečne bruto plače 1,5-odstotno, trikratnik povprečne bruto plače dveodstotno, bruto plače, višje od trikratnika povprečne plače, pa petodstotno. Povprečna bruto plača je v Sloveniji sicer februarja znašala 1497,55 evra.

Upokojenci brez rekreacijskega dodatka

Krizni davek naj bi prizadel tudi zaposlene v javnem sektorju, vlada pa naj bi računala, da bo s sindikati še pred tem dosegla dogovor, kako privarčevati 158 milijonov evrov.

Govora je tudi o ukrepih, ki bi prizadeli upokojence. Ti naj bi lahko ostali brez rekreacijskega dodatka.


 

Deli s prijatelji