KONFERENCA

Bratuškova se hvali z delavnimi in izobraženimi ljudmi

Objavljeno 17. september 2013 20.18 | Posodobljeno 17. september 2013 20.18 | Piše: STA, T. L.

Slovenija ima po besedah Alenke Bratušek številne prednosti, med drugim zdravo industrijsko osnovo, dobro razvito infrastrukturo ter izobražene in delavne ljudi.

LJUBLJANA – Vlada se že od začetka mandata trudi privabljati investitorje, je v nagovoru zbranih na današnji mednarodni konferenci Foreign Direct Investments Conference – FDI Summit 2013 v Ljubljani dejala premierka Alenka Bratušek. Slovenija ima po njenih besedah številne prednosti, med drugim zdravo industrijsko osnovo, dobro razvito infrastrukturo ter izobražene in delavne ljudi.

Pohvalila se je z dosedanjim delom ...

Premierka je uvodoma zanikala kritike nekaterih, da vlada v šestih mesecih ni naredila ničesar. Prepričana je namreč, da se lahko pohvali z več dosežki. Med njimi je izpostavila ukrepe za sanacijo bančnega sistema, pri čemer je ponovila, da je za prvi prenos slabih posojil na t. i. slabo banko vse pripravljeno in se obeta pred koncem leta. Omenila je tudi rebalans proračuna za letošnje leto in dogovor o rezih v javnem sektorju.

V nadaljevanju je povedala, da je vladi uspelo zagotoviti dodatna sredstva za gospodarstvo. Med drugim je spomnila na podpis pogodbe z banko SID, ki predstavlja podlago za oblikovanje posojilnega sklada v okviru banke SID. Posojilni sklad, namenjen malim in srednje velikim podjetjem, ki imajo razvojni potencial, bo »težak« 500 milijonov evrov.

... in manjšo brezposelnostjo

V času aktualne ministrske ekipe se je število brezposelnih zmanjšalo za prek 7000, na okoli 116.000, okrepil pa se je tudi izvoz, ki je za Slovenijo posebej pomemben, je izpostavila premierka.

Prenavlja se tudi zakon o Slovenskem državnem holdingu, ki bo po njenih besedah prinesel sistematične rešitve za korporativno prestrukturiranje in naj bi bil sprejet v prihodnjih mesecih. Poteka tudi privatizacija, pri čemer se točna časovnica še pripravlja in bo verjetno znana konec tega meseca, je dodala.

Prednost Slovenije: izobraženi in delavni ljudje

Po besedah Bratuškove se njena vlada od začetka mandata trudi z ukrepi za privabljanje vlagateljev in ustvarjanje novih delovnih mest. »Slovenija podpira tuje neposredne investicije,« je zatrdila.

Predsednico vlade pa veseli, da ima Slovenija več prednosti, med njimi je omenila zdravo industrijsko osnovo, dobro razvito infrastrukturo ter izobražene in delavne ljudi. Poleg tega ima država strateško pozicijo, bogata je z naravnimi viri, kot sta les in voda, ter ima potencial za zeleno energijo, je nanizala.
 

Deli s prijatelji