SPREMINJALI BI ZAKON

Bratuškova pričakuje tajkunski prevzem Petrola

Objavljeno 20. november 2014 15.39 | Posodobljeno 20. november 2014 15.39 | Piše: STA, K. K.

Poslanska skupina ZaAB je danes v DZ vložila predlog novele zakona o energetiki.

LJUBLJANA – Poslanska skupina ZaAB je danes v DZ vložila predlog novele zakona o energetiki, s katerim želi »preprečiti tihi prevzem Petrola in s tem novo tajkunsko zgodbo«. Predlog novele zakona po besedah predsednice stranke in bivše predsednice vlade Alenke Bratušek v zakon vrača določbo, da posamezni vlagatelj za nakup kontrolnega deleža v Petrolu potrebuje soglasje vlade.

V vladne roke

»V zakon vračamo določbo, ki je v predhodnem zakonu, lahko rečem po pomoti, izpadla, torej da kontrolnega deleža brez soglasja vlade ne more pridobiti nihče. Za povečanje, če že ima kontrolni delež, mora prav tako pridobiti soglasje,« je v današnji izjavi za medije dejala Bratuškova.

Po njeni oceni se namreč pripravlja »tajkunski prevzem Petrola, kot smo jih v Sloveniji že imeli, vemo pa tudi, kako so se končali«. Podjetja so v stečajih, tisti, ki so to delali, pa v zaporih, je spomnila in dodala, da je Petrol preveč pomembno podjetje, da bi ga lahko prodali na takšen način. V energetskem zakonu namreč ni več člena, po katerem je lahko posamezen vlagatelj v Petrolu kontrolni delež pridobil le ob soglasju vlade. To določilo ima sicer tudi statut Petrola, ga pa lahko delničarji (s tričetrtinsko večino) tudi spremenijo.

Za vladnega nadzornika

Predlog novele sicer prinaša še dve spremembi, prva pa se nanaša na sončne elektrarne za gospodinjstva. Sistem, ki naj bi spodbujal gradnjo takšnih elektrarn, po ocenah poslanske skupine ZaAB namreč ni najboljši, zato predlagajo uvedbo t. i. neto meritev. »Tisti, ki bi imel sončno elektrarno, ne bi te elektrike prodajal v sistem, nato pa jo kupoval, temveč samo plačal razliko med ustvarjeno in porabljeno elektriko,« je pojasnila Bratuškova.

S tretjo spremembo pa želijo v poslanski skupini v nadzornemu svetu družbe Plinovodi ohraniti predstavnika vlade, zaposlenega na ministrstvu za gospodarstvo. »Zdi se nam nedopustno, da bi iz tako pomembnega podjetja, ki je lastnik infrastrukture, po kateri Slovenija dobiva plin, pod krinko neodvisnosti tega predstavnika izključili iz nadzornega mesta,« je dodala Bratuškova. Poslanska skupina zato predlaga, da se za javne uslužbence, ki so zaposleni na ministrstvu, šteje, da so neodvisni.

Bratuškova je danes še ocenila, da predlog novele zakona zaradi hitre priprave morda ni popoln, pomembno pa je, da pridobijo podporo koalicije za obravnavo predloga po skrajšanem postopku, s čimer bi bile po njenem mnenju spremembe lahko sprejete še letos.

Deli s prijatelji