GLAS LJUDSTVA

Bratuškova premagala Janšo: njena vlada z višjo oceno

Objavljeno 15. april 2013 15.23 | Posodobljeno 15. april 2013 15.23 | Piše: Mo. S.

Alenka Bratušek se je na lestvici priljubljenosti politikov uvrstila na četrto mesto.

Na lestvici priljubljenosti je Bratuškova četrta.

LJUBLJANA – Ta mesec so v Delovi anketi prvič ocenjevali delo vlade Alenke Bratušek in jo ocenili bolje kot prejšnjo, Janševo. Delo vlade je tako pozitivno ocenilo 39,1 odstotka vprašanih, 42 odstotkov pa negativno. Na lestvici od 1 do 5 so njeno delo povprečno ocenili z oceno 2,87, kar je višja ocena, kot jo je prejšnja vlada sploh kdaj dobila (največ 2,73). Zrasla je tudi podpora delu državnega zbora (DZ), in sicer srednja ocena njegovega dela znaša 2,77.

Na lestvici priljubljenosti Bratuškova četrta

Tudi Bratuškova sama je med političnimi osebnostmi dokaj priljubljena, saj se je že prvi mesec znašla na četrtem mestu (3,16). Na vrhu barometra priljubljenosti ostaja sicer predsednik republike Borut Pahor z oceno 3,53, sledita mu nekdanji predsednik SLS Radovan Žerjav (3,47) in evropski komisar za okolje Janez Potočnik (3,40). Bratuškovi na lestvici sledijo Andrej Vizjak, Janez Šušteršič in Franc Bogovič. Skok meseca pripada Ljudmili Novak, padec pa Jelku Kacinu.

Na vrhu ostaja SD

Vrstni red podpora političnim strankam vsaj na vrhu ostaja enak kot prejšnji mesec. Na prvem mestu ostaja SD (15,5 odstotka), sledijo pa ji SDS (11,6) PS (8,7), SLS (6,7), NSi (5), Desus (3,9) ter DL (3,6). Stranki SD je podpora v primerjavi z marcem sicer nekoliko upadla, prav tako PS in DL, medtem ko je podpora SDS, SLS, NSi in Desusu narasla. Največji delež anketiranih (skupaj 42 odstotkov) zavzemajo neopredeljeni, ki so na vprašanje o podpori odgovorili z »ne vem«, »ne bi volil nobene stranke« ali pa »volitev se ne bi udeležil«.

Telefonsko anketo so med 8. in 11. aprilom opravili na vzorcu 610 odraslih državljanov.

Deli s prijatelji