NSi

Bratuškova požrla besedo, čas je za prodajo državnih podjetij

Objavljeno 21. avgust 2013 22.09 | Posodobljeno 21. avgust 2013 22.09 | Piše: A. L.

V NSi ugotavljajo, da koalicija dnevno nastavlja svoje »zaslužne« politične kadre na vodstvene položaje v državnih podjetjih.

Iz leta 2011.

LJUBLJANA – »Kdor bo v tej zgodbi iskal osebne koristi ali kratkoročni prestiž, nima v njej kaj iskati«, je predsednica vlade Alenka Bratušek dejala 27. februarja v državnem zboru, opominjajo v opozicijski stranki NSi. Prepričani so, da je premierka svoje besede dobesedno »požrla«. »Opažamo, da v tej vladni zgodbi postaja vse bolj ključno iskanje osebnih koristi. Ugotavljamo, da koalicija dnevno nastavlja svoje 'zaslužne' politične kadre na vodstvene položaje v državnih podjetjih. Meril in kriterijev, razen političnih referenc, v glavnem ni. Pomembna je le strankarska pripadnost. Enako velja za primer kandidature državnega sekretarja Gašparja Gašparja Mišiča za predsednika uprave Luke Koper,« pojasnjujejo.

Neetično in nehigienično

Morebitno imenovanje Gašparja Gašparja Mišiča za predsednika uprave Luke Koper se jim zdi povsem neetično in nehigienično. »Prvovrsten vpliv politike na gospodarsko družbo, kar ne more prinesti želenih gospodarskih rezultatov, za katere bi si Luka Koper morala v prvi vrsti prizadevati. Državni sekretar v kabinetu predsednice vlade je visoka in povsem politična funkcija. Med drugim je Gašpar Gašpar Mišič tudi brez izkušenj, ki so pri vodenju tako pomembnega in velikega podjetja, kot je Luka Koper, nujno potrebne. Vprašujemo se, čemu tak interes koalicije, da gospod Mišič postane predsednik uprave Luke Koper. Ali bo vlada svoje vlečne konje zdaj vpregla v ladje?« so zapisali v sporočilu za javnost.

Do službe s člansko izkaznico

Priznavajo sicer, da ima vlada v skladu z zakonom pravico, da kadruje v podjetjih v državni lasti: »Problem pa je, da kadruje nekompetentne in nestrokovne ljudi. Glavna referenca je članska izkaznica ene izmed vladnih strank. V Novi Sloveniji ob tem ponovno poudarjamo, da tovrstno politično kadrovanje dokazuje, da je skrajni čas za prodajo podjetij v državni lasti.«

Deli s prijatelji