V ODHAJANJU

Bratuškova: Potrebujemo več Evrope

Objavljeno 09. maj 2014 21.47 | Posodobljeno 09. maj 2014 21.48 | Piše: STA, Mo. S.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je prepričana, da bomo Slovenci presegli egoizem posameznikov in spet stopili skupaj.

Alenka Bratušek.

LJUBLJANA – Premierka Alenka Bratušek, ki opravlja tekoče posle, je danes izrazila prepričanje, da bomo Slovenci kljub političnim razmeram presegli egoizem posameznikov in spet stopili skupaj, nadaljevali krepitev gospodarske rasti ter ustvarjanje delovnih mest in novih priložnosti za vse.

V razpravi o prihodnjih nalogah EU v luči 10. obletnice članstva Slovenije je dejala, da je Slovenija jasna zagovornica močne EU – unije enakopravnih držav z integriranim notranjim trgom, stabilnim finančnim okoljem, trdno valuto in močnimi institucijami. »Njeno nadaljnje poglabljanje je za majhno in izrazito izvozno naravnano gospodarstvo, kot je naše, ključnega pomena,« je poudarila.

»Unija doživlja zlasti politično krizo«

Prepričana je, da potrebujemo več Evrope; namesto pobud za prenos pristojnosti nazaj na nacionalno raven, kot to zlasti iz notranjepolitičnih vzgibov predlagajo nekateri, se raje posvetimo vprašanju, kako lahko Evropa deluje bolje, kako jo lahko naredimo učinkovitejšo in bolj demokratično. Poudarila je še, da je 10 let po največji širitvi EU razlikovanje med novimi in starimi članicami zastarelo, a žal se je v zadnjih letih začrtala nova delitev – tista med severom in jugom. Kot je opozorila, EU ob tem ne doživlja le gospodarske in finančne, ampak svojevrstno politično krizo, ki pri državljanih vzbuja dvome o njenem pomenu.

Po njenih besedah smo priča ponovnemu zapiranju vase, postavljanju nacionalnih interesov pred skupne evropske. »Temu se moramo odločno upreti. Ne smemo pozabiti prvotnih razlogov za nastanek unije in njenih vrednot,« je pozvala. Kot je poudarila, se premalo zavedamo, da je Evropa še vedno varnejša, bolj demokratična, bolj socialna in po svoje tudi bolj zelena od drugih celin. »In dogodki v naši soseščini nas opozarjajo, da se je zanje in vse to vsekakor vredno boriti,« je dejala premierka, s čimer je namignila na krizo v Ukrajini.

Potočnik svari: Kriza še ni za nami

Evropski komisar za okolje Janez Potočnik se je v svojem nastopu vprašal, kaj nam je prineslo prvih 10 let članstva v EU. »Marsikaj, česar smo se bali, se ni zgodilo, zgodilo pa se je marsikaj, česar nismo pričakovali in na kar tudi nismo bili ustrezno pripravljeni,« si je odgovoril. Kot je dejal, bi naše članstvo lahko razdelili na čas od vstopa do finančne in gospodarske krize ter čas krize, ta pa je bil in je še čas resnih preizkušenj. »Morda je najhujše res že mimo, a zanesljivo smo še daleč od stanja, ko bi lahko z gotovostjo trdili, da je EU na trdih temeljih in da je kriza za nami,« je opozoril.

Potočnik je poudaril še, da si ne gre zatiskati oči pred dejstvom, da sta dobro delujoča monetarna unija in obstoj skupne valute ključna, verjetno celo odločilna za obstoj EU in da je ta danes na razpotju.

Deli s prijatelji