PO ODSTOPU

Bratuškova: Poskusov vmešavanja v delo vlade je bilo preveč

Objavljeno 10. maj 2014 14.12 | Posodobljeno 10. maj 2014 14.12 | Piše: STA, Mo. S.

Alenka Bratušek o svoji vladi, kongresu PS in prihodnosti.

Alenka Bratušek.

LJUBLJANA – Premierka, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek, je imela pred kongresom PS občutek, da ima v stranki veliko podporo. Da je poražena, je tako spoznala šele po objavi izidov. A poskusov vmešavanja v delo vlade – zlasti pri kadrovanju – je bilo na koncu preveč, preprosto tako ni šlo naprej, zato je bil kongres potreben, je dejala za oddajo Tarča.

Kot je v pogovoru še poudarila, sama ni organizirala nobenih avtobusnih prevozov za člane stranke, da so se lahko udeležili kongresa, se je pa teden dni prej po vsej državi srečevala s članstvom in je ob tem imela občutek, da ima znotraj stranke veliko podporo. »Če smo čisto pošteni, je bil rezultat kar precej tesen,« je še spomnila Bratuškova, ki jo je v tekmi za predsedniški stolček stranke premagal Zoran Janković.

Kučan ji kongresa ni svetoval

Na vprašanje, zakaj se je za kongres PS odločila ravno zdaj, je odgovorila, da je bilo na koncu res preveč pritiskov, ki se jim je sicer uspešno upirala. Že na kongresu je sicer Bratuškova Jankoviću očitala, da stola PS ni bil nikoli pripravljen »čisto izprazniti«. Kot je pojasnila danes, je šlo zlasti za pritiske na področju kadrovanja. Na vprašanje, ali ji je kongres PS svetoval nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan, pa je odvrnila, da ne.

O kandidatih za kadrovanja ni želela govoriti. Ima pa, kot pravi, občutek, da je »na drugi strani, na žalost v tem trenutku na drugi strani, v PS ostalo kar nekaj žalostnih in razočaranih«. »Tudi zato, ker niso dobili tistega, kar jim je nekdo obljubil. Ali pa so mislili, da jim pripada, če je stranka sestavila vlado,« je povedala in dodala, da je šla v politiko z iskrenimi nameni in da tudi v primeru zmage v politiki ni rešitev delitev plena in zasedanje mest.

Dotaknila se je tudi nedavne vrnitve oziroma prestopa dveh poslancev iz vrst poslanske skupine nepovezanih poslancev znova med poslance PS in namigov, da naj tega ne bi storila zastonj. Poudarila je, da bi bilo to šokantno, in upa, da ni tako. Po njenih besedah nobenega od poslancev niso ne silili ne vabili ali kakor koli drugače pritiskali nanje, da so se odločili tako, kot so se.

Želi združitev moči

O prihodnosti in napovedi ustanavljanja nove stranke, ki bi jo vodila sama, ni želela podrobneje govoriti. Potrdila je le, da se o tem pogovarjajo s kolegi, saj da bi bilo po vsem, kar so v zadnjem letu naredili, neodgovorno dvigniti roke in oditi iz slovenske politike. Vsi postopki glede ustanovitve nove stranke bodo po njenih napovedih izpeljani do takrat, ko bo treba. Ob tem je pojasnila tudi, da se o morebitnem sodelovanju s komer koli še ni pogovarjala, bi si pa želela, da »vsi, ki želimo, da Slovenija ostane solidarna, socialna, gospodarsko uspešna, pravična in pravna država, združimo moči in pokažemo, da se v Slovenijo politika da voditi tudi na pošten način«.

Bratuškova je znova izrazila prepričanje, da bi bilo za državo najbolje, da čim prej dobi stabilno vlado s polnimi pooblastili. A tudi, če se vse skupaj »zavleče v zgodnjo jesen«, je po njenem mnenju država v taki kondiciji, da tudi to ne more povzročiti velike škode.

Deli s prijatelji