NA KONFERENCI

Bratuškova: Pomurje je odskočna deska za predor na tuje trge

Objavljeno 23. avgust 2013 21.50 | Posodobljeno 23. avgust 2013 21.51 | Piše: STA, P. J.

Na konferenci predstavljajo možnosti vlaganj ter naložbene aktivnosti v energetiki, turizmu in logistiki.

LENDAVA – Regionalno povezovanje in sodelovanje sta motor napredka, čezmejni projekti – tako gospodarski in infrastrukturni kot tudi kulturni in socialni – pa povezujejo in krepijo vezi med različnimi državami in ustvarjajo pomembno dodano vrednost pri ponovnem zagonu gospodarstva in ustvarjanju delovnih mest, je v Lendavi dejala premierka Alenka Bratušek.

Večji konkurenčnosti naproti

Bratuškova je ob današnjem odprtju mednarodne vlagateljske konference Energije za prihodnost, ki poteka ob pokroviteljstvu vlade, dejala, da je konferenca »korak k ustvarjanju konstruktivnega dialoga, ki prispeva k večji konkurenčnosti regije, boljšim gospodarskim in življenjskim razmeram, v teh kriznih časih pomaga vlivati nekoliko optimizma, države pa na ta način pogosto dosegajo enakomernejši razvoj, pa tudi stabilnost v regiji, saj gojijo prijateljske odnose«.

Kot je poudarila, prav Pomurje zaradi svoje lege predstavlja odlično odskočno desko za prodor na trge srednje in jugovzhodne Evrope ter ponuja vrsto poslovnih in vlagateljskih priložnosti, pa naj gre za podjetja, ki želijo od tod prodreti na trge Evrope, ali podjetja, ki si želijo povezovanja z že obstoječimi podjetji v Pomurju.

Občina Lendava in družba Petrol, ki sta organizirali konferenco, na kateri predstavljajo možnosti vlaganj ter naložbene aktivnosti v energetiki, turizmu in logistiki, sta ob tem podpisali pismo o nameri za ustanovitev kompetenčnega centra za izkoriščanje geotermalne energije in drugih obnovljivih virov.

Bogata tradicija

Po besedah lendavskega župana Antona Balažka pomeni podpis prelomnico z vidika organiziranosti na tem področju, saj bo nastali konzorcij spodbudil razvoj in uresničitev konkretnih podjetniških projektov ter skrbel za prenos znanj.

Vodja Petrolovega oddelka Energetske rešitve Miha Valentinčič je ob tem dejal, da želijo najprej pridobiti še druga podjetja, ki delujejo na področju geotermije v regiji, in privabiti univerze, da bi konzorcij v najboljši možni meri na območju Panonske nižine izkoristil potencial, ki ga ponuja geotermija, in zaposloval ustrezne strokovnjake, da bi razvijali pilotne projekte, saj je tu bogata tradicija in ogromno znanja, ki ga želijo nadgraditi.

Zgodovinska priložnost za sodelovanje

O prednostih regionalnega povezovanja v EU je govoril nekdanji predsednik države Danilo Türk in dejal, da Evropo opredeljujejo mnoge plasti zgodovine in množica regij s pomembnim bogastvom in raznovrstnostjo. Danes imajo sosednja območja zgodovinsko priložnost za sodelovanje, saj da časi še nikoli niso bili tako obetavni kot danes – kljub trenutnim gospodarskim težavam je to čas za domiselne in pogumne ljudi. Celotna regija med Ljubljano, Dunajem, Budimpešto in Zagrebom, ki jih lahko združuje reka Mura, pa bi po Türkovih besedah morala izkoristiti svojo enkratno lokacijo in nove možnosti.

Geotermalne potenciale in podjetniške priložnosti so predstavili konzorcij Petrola, britanske družbe Ascent Resources, ameriške družbe Aspect Holdings ter občine Lendava, ki so maja kupili Nafto Geoterm, govorili pa so še o poslovni coni Lendava kot izzivu za nova vlaganja in povezovanje v turizmu ter inteligentni modularni gradnji.

V soboto bodo konferenco nadaljevali z razpravo o programskih ciljih čezmejnega sodelovanja pri projektu Pannon EGTC oziroma povezovanju mest Lendava in Pecs v finančni perspektivi 2014–2020, Pomurju kot priložnosti za vlagatelje, primerih dobre prakse, konkurenčnih prednostih in vlaganjih v turizem ter razvoju turistične infrastrukture v lendavski občini.

Deli s prijatelji