EVROPSKI ZASLUŽKI

Bratuškova od komisije pobrala šest tisočakov, Jakič in Pavlič med tri in pet

Objavljeno 08. oktober 2014 12.06 | Posodobljeno 08. oktober 2014 12.23 | Piše: P. Pa.

Za čas priprav v Bruslju sta lahko lepo plačana tudi njena najtesnejša sodelavca, Jernej Pavlič in Roman Jakič.

Trojica se je že veselila dobro plačane službe v Bruslju.

BRUSELJ – Alenka Bratušek je že dvignila akontacijo 6000 evrov, ki je namenjena komisarskim kandidatom, poroča oddaja Danes na Planet TV. Iz omenjenega zneska naj bi poplačala tudi Romana Jakiča in Jerneja Pavliča, ki jo

Bratuškova ne odgovarja

Informacijo o dvigu obilne akontacije smo včeraj preverjali tudi sami. In sicer tako pri Alenki Bratušek, kot Evropski komisiji.

Kandidatko za komisarko smo spraševali, kje je bivala in koliko so znašali stroški bivanja. Vprašali smo tudi, ali bo v primeru zavrnitve njene kandidature akontacijo vrnila.

Odgovorov še nismo prejeli.

Tudi v Bruselj smo Evropsko komisijo vprašali, ali je Alenka Bratušek dvignila omenjeno akontacijo. Zanimalo nas je tudi, ali bo v primeru zavrnitve morala akontacijo vrniti. 

Tudi iz Bruslja še ni odgovora.

spremljata v Bruslju. Kot poročajo, je že dvignila akontacijo za bivanje, ki je namenjena evropskim komisarjem. 

Je plačala tudi Jakiču in Pavliču?

Sicer pa so bili komisarski kandidatki že v času priprav na voljo razkošni funkcijski dodatki. Poleg mesečne akontacije so ji v času priprav bili na voljo računalniška oprema, pisarna, prevoz in strokovna pomoč. Iz omenjene akontacije naj bi se poplačala tudi Roman Jakič in Jernej Pavlič, ki sta jo spremljala v Bruslju. V primeru imenovanja pa je obema obljubila službo v komisarskem kabinetu.

Za dvajset delovnih dni od prvega imenovanja pa do končne potrditve lahko kandidat zasluži 6500 evrov honorarja, pogoj je, da v tem času ne prejema plače iz naslova stare službe. Največ dva najtesnejša sodelavca pa lahko v tem času zaslužita med 3100 in 5800 evri. Jernej Pavlič naj bi se približal prvi številki, Jakič pa drugi.

V komisiji naj bi obstajal tudi poseben fond za določene stroške, plačanih je tudi nekaj letov domov in nazaj, na voljo ji je tudi avto z voznikom. Kot še poročajo, se lahko tedni priprav hitro zavlečejo v dolge mesece, kot se je zgodilo pred petimi leti, ko so zaslišanja potekala do januarja. Prehodna komisijska ekipa dobi odlično opremljene prostore zraven sedeža Evropske komisije, kjer se trenutno še vedno nahaja Janez Potočnik. Kot poroča Danes, pa naj bi v njegovi ekipi začasno ustavili pakiranje kovčkov, za vsak primer pa so pogodbe sklenjene kar do februarja, namesto do novembra.

Deli s prijatelji