FINANCE

Bratuškova o stanju: Je slabše, kot sem pričakovala

Objavljeno 15. april 2013 22.11 | Posodobljeno 15. april 2013 22.55 | Piše: P. J.
Ključne besede: Alenka Bratušek

Dejala je, da proračun, ki ga je sestavila prejšnja vlada, ne zdrži in da prihaja do velikih razhajanj med prihodkovno in odhodkovno stranjo.

LJUBLJANA – »Zavedamo se, da je treba takoj poprijeti za delo – in smo takoj prijeli za delo. Ti očitki so se začeli po dogajanju na Cipru. Prepričana sem, da tudi če bi bila na oblasti kakšna druga vlada, ne bi bila ta opozorila drugačna,« je dejala predsednica vlade Alenka Bratušek. »Vsi skupaj se moramo zavedati, da to, kar počnemo, ne počnemo zaradi Evrope, ampak zaradi sebe.«

Dvig davka ni izključen

O zapuščini prejšnje vlade je dejala, da so se prejšnji četrtek seznanili z gradivom, ki je še vedno označeno z oznako zaupno. Dodala je, da je stanje slabše, kot je predvidevala. Pravi, da so razhajanja med prihodkovno in odhodkovno stranjo v proračunu večja, kot je pričakovala. Dodala je, da bi o stanju rada seznanila tudi državnozborski odbor za finance. Pravi, da zato, da bi tudi tisti z druge strani bili manj kritični. 

Če stvari niso bile pripravljene, jih je tako hitro težko pripraviti, je komentirala odpravo nekaterih krivic. »Končni izplen ukrepov, ki so bili sprejeti, je vprašljiv,« je dejala. »Mi bi konsolidacijo javnih financ nadaljevali in jo raztegnili na daljše časovno obdobje.« Kot enega izmed možnih ukrepov vlada vidi tudi dvig DDV. »Naredili bomo takšen nabor ukrepov, ki bo najmanj vplival na gospodarsko rast. Če bomo že primorani dvigovati davke, bi bil dvig tisti, ki bi najmanj obremenjeval gospodarstvo,« je prepričana. 

O seznamu davčnih dolžnikov

»Ko se je zakon sprejemal, smo bili v parlamentu v opoziciji kritični. Še danes sem mnenja, da objava ne bo pospešila pobiranja davkov. Moja ocena je, da to ne bo pospešilo izterjave davkov. Pri velikih dolžnikih pa so nekateri takšni, da od njih ne moremo pričakovati plačila. Če bo od tega korist, bom vesela, moramo pa biti pozorni, da ne delamo krivice podjetjem in fizičnim osebam, ker se lahko dogajajo napake. Težava je lahko tudi na Dursu,« pravi Bratuškova. 

»Danes so se pričela pogajanja. Ne bi želela komentirati, ker sem slišala, da sta minister in pogajalec na drugi strani odpovedala javno razčiščevanje v Odmevih. Mislim, da so nekatere stvari potrebne sprememb. Za zdaj naj bi posegali v dodatke, ne pa v osnovne plače. Racionalizacijo števila zaposlenih bomo nadaljevali, ampak ne tako, da bi na silo po političnih kriterijih menjavali, ampak preprosto ne bomo nadomeščali ljudi, ki gredo v pokoj, če to ne bo nujno potrebno.«

Glede slabe banke je dejala, da se je zakon sprejemal brez kakršnih koli finančnih računov. »Tudi na Gregorčičevi in na ministrstvu za finance teh izračunov ni bilo. Minister za finance od prvega dneva z bankami pripravlja operativni plan, kako ravnati s slabimi posojili.« Dodala je še, da vseskozi trdi, da samo dokapitalizacija ne bo dovolj in da bo treba dati Banki Slovenije večjo moč pri določanju parametrov. 

Pomembno je, da nova vlada ne podira projektov prejšnje vlade. Slovenija nima časa, da vsaka nova vlada pride in podre, kar je bilo storjeno, ampak da zadeve nadaljuje. Prepričana je tudi, da bi nam bilo lažje, če bi pokojninsko reformo sprejeli pred dvema letoma. Bojazni, da bi javni sektor ostal brez plač, pa so po njenih besedah odveč.

Za Jankovićev obisk izvedela iz medijev

To, da je bil Zoran Janković v poslanski skupini PS, je izvedela od novinarjev, da pa sicer po njenem to ni nič nenavadnega. Dejala je še, da ljubljanski župan ne zna biti in nikakor ni stric iz ozadja. 

Glede protestov je dejala, da si želi, da se protestniki usedejo za mizo. »Samo za mizo se dajo stvari reševati, na ulici se lahko pove, kaj je moteče, če pa imamo skupni interes stvari reševati, pa moramo sesti za mizo.« Pravi, da se z marsičim, kar protestniki zahtevajo na ulicah tudi drugih evropskih držav, strinja. »Nekatere stvari je nujno treba spremeniti.«

Ni na tekmovanju

O sumu plagiatorstva svoje magistrske naloge pravi, da si želi, da bi bila ta zgodba zaključena čim prej in da v zvezi s tem ni govorila z nikomer s fakultete. Dodala pa je, da ima popolnoma čisto vest, ker ve, kako je njena naloga nastajala. »Samo na fakulteti lahko ocenjujejo to delo – nikjer drugje in nihče drug.« Dejala je, da jo žalosti to, »ker so očitno moji politični nasprotniki imeli to pripravljeno«. Če se izkaže, da gre za plagiat, obljublja, da bo odstopila.

»Nisem na lepotnem tekmovanju, da gledam kakšne čevlje obujem, in nisem na tekmovanju iz angleščine, tu sem za to, da spravim to državo v red,« je še dejala za konec. 

Deli s prijatelji