PRED KONGRESOM

Bratuškova o Jankoviću: Ne bom rekla, da se mi danes zaletava v hrbet

Objavljeno 25. april 2014 15.15 | Posodobljeno 25. april 2014 13.18 | Piše: STA, Ma. F.

Nepošteno bi bilo, pravi, če ne bi priznala, da je v to stranko prišla tudi zaradi Jankovića.

Brez premisleka je podeljevala kredite.

LJUBLJANA – Premierka, vodja PS in kandidatka za predsednico stranke na današnjem kongresu Alenka Bratušek bo ne glede na današnje dogajanje vedno ponosna na delo v zadnjem letu. Kot je dejala v pogovoru za tednik Mladina, v podporo v stranki verjame, a priznava, da se ni lahko meriti z ustanoviteljem stranke, zlasti če je to Zoran Janković.

Bratuškova je priznala, da se je premalo ukvarjala z razmerami znotraj stranke. »Verjetno zato, ker nisem imela polnega mandata kongresa in ker se moj predhodnik nikoli ni bil pripravljen zares umakniti s tega mesta,« je razmišljala in dodala, da si ni vzela dovolj avtoritete in odločnosti.

V stranko tudi zaradi Jankovića

Nepošteno bi bilo, pravi, če ne bi priznala, da je v to stranko prišla tudi zaradi Jankovića. »Ne bom rekla, da se mi danes zaletava v hrbet, je pa v kakšni stvari njegova kritika zagotovo nekorektna,« je bila jasna in ob tem med drugim omenila njegovo željo, da bi bilo več proračunskih sredstvih namenjenih za naložbe. »Treba je biti realen in spraviti proračun v javnofinančne okvire, ki si jih Slovenija lahko privošči,« je prepričana.

Ne bom rekla, da se mi danes zaletava v hrbet, je pa v kakšni stvari njegova kritika zagotovo nekorektna.

Resničnega vsebinskega razhajanja med njo in Jankovićem, kot pravi, namreč ni. Slovenija 2020 je program, ki ga zagovarja tudi sama, prepričana je, da nobena vladna odločitev ni bila sprejeta v nasprotju s programom, ki pa ga po njenih besedah ni mogoče uresničiti v enem letu.

Čas za strateške odločitve

»Ko komaj krpaš javne finance, da zagotoviš plače v javnem sektorju, ko skrbiš, da se pokojnine redno izplačujejo, ko ljudem, ki se znajdejo v težkih situacijah, zagotavljaš socialne transferje, ko zagotavljaš nemoteno delovanje šolstva in zdravstva, policije, tožilstva, sodstva, je nekorektno očitati, da v enem letu ni drugega tira, tretje osi in podobnih velikih projektov. To pa ne pomeni, da se pri teh projektih ne dela,« je med drugim dejala.

Prepričana je, da bi bilo v tem trenutku za Slovenijo boljše, če bi ta vlada delala še kakšno leto, da bi bili temelji še nekoliko bolj zdravi. Lani je bilo po njenih besedah delo res bolj gasilsko, zdaj pa je prišel čas za strateške odločitve. Po pogovorih s člani stranke čuti, da je želja po tem, da nadaljujejo, kar so zastavili, velika.

»Če mi ne uspe, lahko morda najdejo koga tretjega, ki bo sposoben voditi igro, ki sem jo kot predsednica vlade vodila leto in nekaj mesecev. A dejstvo je, da smo po tej poti, po kateri smo šli, morali iti, če smo lani marca želeli sestaviti koalicijo,« je zatrdila.

»Slovenci smo utrujeni od krize«

Ob tem dodaja, da ni razočarana, bi ji bilo pa žal, če danes ne bi bila izvoljena, ker bi se bistveno povečalo tveganje, da država spet krene na kakšno nepredvidljivo potovanje. »Slovenci smo utrujeni od krize,« je ocenila.

Glede strategije prodaje državnih podjetij, ki so jo pripravili na ministrstvu za finance in Sodu, je poudarila, da bo končna različica koalicijsko usklajena in gotovo drugačna od osnutka. »Slovenija potrebuje svež kapital in vrhunsko upravljanje podjetij,« je poudarila. Ideji o tujem upravljanju podjetij, ki jo je omenil guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec, ni najbolj naklonjena.

Kar zadeva javni sektor, si želi »da se ne posega v plače, ampak se pogovarjamo o zmanjševanju števila zaposlenih. Če bomo javni sektor zmanjševali po dva odstotka na leto, bomo v štirih letih dosegli želeni cilj.«

Namig uredništva

Bodite z nami od 17:30, ko bomo na slovenskenovice.si v živo spremljali razvoj dogodkov na Brdu pri Kranju, kamor danes na volilni kongres vozijo polne avtobuse članov Pozitivne Slovenije.


 

Deli s prijatelji