KADROVANJE

Bratuškova: Nimam moči, da bi preprečila imenovanje Mišiča

Objavljeno 22. avgust 2013 15.13 | Posodobljeno 22. avgust 2013 15.15 | Piše: STA, P. J.

Predsednica vlade mu je povedala, da se ne strinja z njegovim imenovanjem na vrh Luke Koper.

LJUBLJANA – Vlada je danes z mesta državnega sekretarja v kabinetu premierke Alenke Bratušek tudi formalno razrešila Gašparja Gašparja Mišiča. Kot je Bratuškova ponovila na novinarski konferenci po seji vlade, je po njenem mnenju »popolnoma neprimerno, da kateri koli funkcionar kandidira za mesto v gospodarski družbi«. Če to želi, mora prej odstopiti, meni.

Ni klicala nadzornikov

To po njenih besedah ne velja samo za Gašparja Mišiča, ampak za vse funkcionarje te vlade. »To sem jasno povedala tudi Gašparju Mišiču, s katerim sem večkrat – tudi pred tem tednom – opravila razgovor in mu to zelo jasno povedala. Njegova odločitev je bila, kakršna je bila. Vsak človek se odloča sam, in če ne vidi izziva v politiki in ga vidi v gospodarstvu, se je za to pot odločil sam,« je med drugim dejala premierka.

Kako bodo odločili nadzorniki Luke Koper, pa, kot poudarja, nikakor ni v njeni pristojnosti, ne kot premierke ne kakor koli drugače. »Do danes nisem poklicala niti enega samega nadzornika, kako naj v določeni stvari glasuje, in tudi zdaj tega ne bom naredila,« je zatrdila in dodala, da so nadzorniki samostojni in upa »da se zavedajo, da tudi odškodninsko odgovorni za svoje odločitve«.

Postopke naj pelje Sod

Tudi ko je bila sama nadzornica, ni dovolila, da bi kdo vplival na njene odločitve, je dejala. »Dejstvo je, da se slabo kadrovanje ni začelo z vlado Alenke Bratušek, moja želja pa je, da se bo s to vlado končalo. Osebno bom naredila vse, da bo res tako. Želela sem, da Sod, ki nosi ključno odgovornost za kadrovanje, neodvisno in strokovno suvereno pelje te postopke. Očitno pa, kot kaže ne samo zadnji dogodek, pri tem nismo bili najbolj uspešni,« je povedala.

Tisti, ki najbolj kritizirajo njeno delo, tudi iz koalicije, so bili do zdaj pri kadrovanju najbolj uspešni, je dodala.

Vidi tri mogoče rešitve

Dejala je, da je v zadnjih dneh veliko razmišljala o tem, kaj lahko naredijo. Zaradi slabe izkušnje v zadnjih mesecih s kadrovanjem v okviru Soda pa se Bratuškovi postavlja vprašanje, ali sta Slovenski državni holding (SDH) in zakon o SDH prava rešitev, ker bo konec koncev tudi tam politika imenovala nadzornike.

Osebno vidi tri mogoče rešitve, s katerimi bi se rešili političnega kadrovanja ali jasno povedali, kdo kadruje: popolna privatizacija, ki je sama sicer ne zagovarja; da se odločanje o nadzornikih vrne vladi; da z razpisom poišče upravljavca državnega premoženja. Sama meni, da bi bila najboljša rešitev zadnja, in napoveduje, da bodo o mogočih rešitvah znotraj koalicije kmalu opravili tudi pogovor.

Se bodo umaknili sami?

Do te poteze so kritični tudi Židan, Virant, Erjavec, minister Gantar pa predlaga ponovitev razpisa, ki naj bo mednarodni. Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan je dejal, da upa, da bo »to čudno stanje do ponedeljka premagala zdrava slovenska pamet, ki bo med drugim poskrbela, da se bodo tisti kandidati, ki so politični, sami umaknili«.

Deli s prijatelji