KADROVANJE

»Bratuškova naj dokaže, da deluje avtonomno«

Objavljeno 24. april 2013 14.21 | Posodobljeno 24. april 2013 13.48 | Piše: Mo. S.

Zbor za republiko meni, da bi zamenjava Jožeta Dežmana na čelu republiškega arhiva obnovila ideološke razprtije.

LJUBLJANA – »Soočeni smo z informacijo, da namerava vlada na predlog ministra za kulturo zamenjati direktorja Arhiva Republike Slovenije Jožeta Dežmana,« odprto pismo začenja Zbor za republiko oziroma njegov predsednik Lovro Šturm. Pismo je naslovil na premierko Alenko Bratušek, predsednika države Boruta Pahorja in predsednika Sazu Jožeta Trontlja.

Zamenjava pogreva preteklost in odpira ideološke teme

Kot meni, se je nova vlada zavezala, da v ideološke teme ne bo posegala, »zamenjava Dežmana pa pomeni ravno prvovrstno ideološko materijo, saj odpira najbolj ključna vprašanja razumevanja preteklosti in poprave krivic v naši demokraciji«. Po njihovem je globina krize v Sloveniji v marsičem povezana z miselnimi vzorci prejšnjega nedemokratičnega komunističnega režima, »s tovrstno prakso pa nismo prekinili tudi zato, ker so nosilci režima uspeli več kot tri četrtine najbolj obremenilnih listinskih dokazov o svojem delovanju uničiti«. Preostali del hrani arhiv in ima vrednost kulturne dediščine, država pa ga je dolžna dati na voljo žrtvam in sorodnikom totalitarnega režima, še dodaja Šturm.

Zamenjava g. Dežmana je lahko samo v interesu centrov moči z nedemokratičnimi nameni, nikakor pa ne v interesu javnosti.                  Lovro Šturm

Ljudstvo je za svobodni dostop

Oblast je leta 2011 dostop do dela tega gradiva sicer poskušala omejiti, odločitev pa podprla z »nedostojnim argumentom – citiram izjavo podpornikov: 'Da se pri tem ne povzroči krivic in škode tistim, ki si tega ne zaslužijo. To pa so Republika Slovenija in ljudje, ki so pred in po osamosvojitvi delovali v slovenskem nacionalnem interesu; njihovo delovanje so, kot je že bilo navedeno, usmerjali vodje Sove od leta 1990 naprej.'«

Zbor za republiko meni, da namerava zdajšnja oblast Dežmana zamenjati z osebo, ki je to izjavo, s katero so se posamezni arhivski vodstveni delavci zavzeli proti odprtim arhivom, kar je ljudstvo na referendumu pozneje tudi zavrnilo, podpisala.

Šturm meni še, da gre pri zamenjavi Dežmana, ki arhiv sicer zgledno vodi, za dejanje, ki je po vsebini v nasprotju z interesi demokracije, strokovne javnosti in prizadetih državljanov.

image
Jože Dežman. Foto: Tomi Lombar, Delo

Pahorju svetuje, naj izkoristi svoj moralni vpliv

Pahorja ob tem poziva, da »zastavi svoj morali vpliv in se v interesu demokracije in človekovih pravic zavzamete proti kadrovski menjavi brez argumentov, ki ogroža demokratičen dostop do arhivov in obnavlja ideološka nasprotja ter krivice iz tega naslova,« Bratuškovi pa svetuje, naj se zavzame za tiste, ki uspešno delujejo v najširšem interesu državljanov ter dokaže, da deluje avtonomno in da ne podlega ideoloških vplivov »tistih, ki so osebno zainteresirani, da žrtve, svojci in raziskovalci ne bi imeli svobodnega dostopa do zgodovinskega gradiva.« Trontlja prosi, naj se osebno zavzame proti ideologizaciji slovenskih institucij, posebej v trenutku, ko je država v krču moralne in gospodarske krize.

Ob koncu se vprašuje, ali je za gospodarski zagon države res nujna zamenjava direktorja arhiva, ki deluje zelo dobro.

Deli s prijatelji