INTERPELACIJA

Bratuškova nad neresno opozicijo, Tanko kliče KPK

Objavljeno 31. marec 2014 12.21 | Posodobljeno 31. marec 2014 14.32 | Piše: T. L.

Potem ko se je minuli teden parlament ukvarjal z zakonom na nepremičnine, ki je bil nato razveljavljen, je danes na vrsti interpelacija, ki bo najverjetneje neuspešna.

Predsednica vlade Alenka Bratušek.

LJUBLJANA – Na dnevnem redu nadaljevanja marčevske seje v državnem zboru (DZ) obravnavajo interpelacijo zoper šolskega ministra Jerneja Pikala, ki jo je februarja vložil SDS. Jože Tanko (SDS) je ponovil argumente, zakaj bi moral Pikalo oditi. Trditev, da se je zgodba s projektom o državljanski vzgoji na FDV zgodila pred njegovim mandatom, ne vzdrži. 

Tanko: Nihče ni tega zanikal

»Sklicevanje, da se je nekaj zgodilo pred mandatom, kaže, da v interpelaciji navedena dejstva držijo. Do zdaj nihče ni zanikal, da pri projektu ni sodeloval, nihče ni zanikal zneskov in navedb o sorodstvenih in drugih povezavah. Niti interpelirani minister Pikalo ni tega zanikal,« je spomnil Tanko. Pravi, da je bil Pikalo koordinator projekta in da je bil seznanjen s potekom.

V SDS se vprašujejo, ali projekt preiskuje KPK, in kar sami odgovarjajo, da zelo verjetno ne. »Pri projektu državljanske vzgoje gre za slabo kriminalno socialno podjetništvo,« je še dejal Tanko.

Bratuškova: Opozicija ni resna

Za Tankom je na govorniški oder stopila premierka Alenka Bratušek. Začela je z besedami, da očitno opozicija, še posebno SDS, ša sama ne verjame interpelaciji.

»Če ne, vas ne bi ob začetku interpelacije v DZ sedelo šest, zdaj pa osem.« Dodaja, da je to dokaz tega, koliko je opoziciji do resnega dela parlamenta. »Prišla sem ne le zato, da ubranim svojega ministra, ampak tudi zato, da pojasnim, kako bomo konsolidirali delo vlade,« je nadaljevala. Prepričana je, da Slovenija v tem trenutku potrebuje stabilno državo in solidarnost. 

Nato je sledil premierkin politični govor o ciljih vlade, ki jim ostajajo zavezani. »Kadar so problemi hudi in nevarni za prihodnost, zmoremo toliko solidarnosti, da ne kujemo političnega dobička.« Svetovala je opoziciji, naj se namesto, da se 16 ur pogovarja o preteklosti, raje usmeri v prihodnost.

Današnja interpelacije je primer, iz katere se za Slovenijo ne bo rodilo nič koristnega, je prepričana premierka. Njena vlada si prizadeva, da bi dobili ponovno uspešno državo – in to brez uničenja socialne države.

Bratuškova bo strnila vrste

Ni pa mogla mimo fiaska z zakonom o nepremičninah, za katerega, kot je povedala že minuli teden, ne misli prevzeti politične odgovornosti. Napovedala je, da bo vlada pripravila jasne in premišljene ter pravno brezhibne odgovore. Parlamentarci in volivci jih bodo lahko ocenjevali po stabilnosti rešitev, je še dodala in napovedala strnjenje vrst tako v posameznih strankah kot tudi v vladni koaliciji.

»Zakaj 16 ur? Zato, da bomo izgubili 16 dragocenih delovnih ur«

»Zakaj 16 ur? Zato, da bomo izgubili 16 dragocenih delovnih ur,« je pragmatično ugotovil Pikalo. Prepričan je, da je interpelacija nedopustna, zavrnil pa je Tankovo trditev, da je bil vodja projekta, češ da tedaj še ni bil minister in zato ni bil odgovoren za delo, ki se dogaja v raziskovalni sferi. Meni, da je v tem primeru lahko odgovoren le, če je mogoče prehajanje v prostoru in času.

Bratuškovi in Pikalu je nato oporekal Tanko, češ da zavajata z dolžino interpelacije, saj ta ne bo trajala 16 ur. Predsednik DZ Janko Veber je potrdil, da je za interpelacijo na voljo 9 ur in 20 minut.

V SDS Pikalu, ki prihaja iz kvote stranke SD, očitajo nepravilnosti in korupcijo pri javnem razpisu v zvezi z državljansko vzgojo iz leta 2009. Izpostavljajo tudi anonimno ovadbo, ki je bila vložena tako zoper Pikala kot tudi zoper nekdanjega šolskega ministra Igorja Lukšiča. Pikalo v odgovoru opozarja, da se interpelacija lahko nanaša le na delo ministra in njegovega resorja, ne pa tudi na delo, ki je potekalo v drugem času in v drugi ustanovi.


Pikalo: V SDS se maščujejo za koncesije

Tudi na facebooku je po svojem zagovoru interpelirani Pikalo objavil del govora pred poslanci. med razlogi za interpelacijo pa je naštel bližnje evropske volitve in maščevanje stranke SDS zaradi koncesij fakultetam. Sicer pa je Pikalo prepričan, da se v tej interpelacijo dogaja tudi boj za neodvisno izobraževanje.

»Interpelacija ... Zoper delo raziskovalca, ne ministra. Zoper avtonomijo raziskovalnega dela. Ker sem bil pač na vrsti, ker je treba nenehno napadati družbene podsisteme izobraževanja, da bi jih destabilizirali. Ker je treba napadati svobodo raziskovanja, da bi raziskovalci raziskovali po političnem nareku. Ker se bližajo volitve v EP. Ker se v SDS maščujejo za koncesije, ki jih je bivši minister podelil zasebnim fakultetam na zakonsko diskriminatoren in neustaven način, kar je v vseh primerih pravnomočno ugotovilo upravno sodišče.

Ker nekomu politično niso všeč znanstveni članki in projekti. »Ni mogoče biti znanstvenik, če ne verjameš v to, da se je dobro izobraževati.« Robert J. Oppenheimer

Minister Pikalo je v svojem odgovoru kategorično zanikal, da bi bil v projekt vpleten kateri izmed njegovih sorodnikov. Trdi, da v projektu ni bilo niti sledov sistemske korupcije. »Je pa bila ugotovljena pri podeljevanju koncesij pod vodstvom prejšnjega ministra,« je pripomnil Pikalo in s prstom pokazal na dr. Žiga Turka.

 
Deli s prijatelji