PRED VOLITVAMI

Bratuškova nad Cerarja: Vidi se, kdo je šef in kdo uboga

Objavljeno 27. junij 2014 09.25 | Posodobljeno 27. junij 2014 11.53 | Piše: Mo. S.

Kaj so povedali Bratuškova, Cerar, Tonin, Bogovič, Židan, Janković in Erjavec?

Ankete trenutno kažejo, da bo Miro Cerar Alenko Bratušek nadomestil v premierskem naslanjaču.

LJUBLJANA – V studiu Pop TV so se vodje oziroma člani političnih strank tokrat soočili v parih. Miro Cerar (SMC) je moral uvodoma pojasniti, o čem sta v prejšnji oddaji klepetala z Janezom Janšo (SDS), da je ta prikril mikrofon, češ da ju še poslušajo. Kot pravi Cerar, se je od Janše zgolj poslavljal, roko pa mu je ponudil, ker je mislil, da je že konec oddaje.

Alenka Bratušek (ZaAB) v nasprotju z njim meni, da mikrofona ni treba pokrivati. »Ta posnetek je zelo zgovoren, vidi se, kdo je šef in kdo uboga,« je povedala, medtem ko ji je Cerar dejal, da se popolnoma moti. Na vprašanje, ali bi šel z Janšo v morebitno koalicijo, je povedal, da se z nekom, ki je pravnomočno obsojen, ne moreš niti pogovarjati, o vsakodnevnih aktivnostih Janševih podpornikov pa meni, da gre za »kovanje političnega kapitala«. Bratuškovi se zdi »popolnoma normalno«, da iz zapora ne moreš voditi vlade, zato je tudi podala predlog, ki bi to prepovedal.

O prodaji Mercatorja je Bratuškova povedala, da bodo zadeve, ki so bile podane, spoštovane, še enkrat pa je poudarila, da je Mercator že leta 2005 prodal Janez Janša in to – pod mizo. Če tega takrat ne bi bilo, se danes s temi težavami ne bi ukvarjali, dodaja Bratuškova. »Vsak teden me vidite v Mercatorju, ker sem njihova redna stranka,« je dodala. Cerar je v nasprotju z njo menil, da gre za »grozljiv dokaz, kako slabo se je upravljalo državno premoženje«. Pravi, da gre za škodljivo potezo, saj je v igri veliko nepredvidljivih stvari.

Tonin ostal brez sogovornika

Matej Tonin (NSi) je v studiu ostal brez sogovornika, ki bi moral biti iz stranke SDS. Od tam so namreč sporočili: »Dejstvo je, da z NSi delimo skupne programske usmeritve, na podlagi katerih želimo po volitvah sodelovati, zato v SDS menimo, da je predvolilno soočenje na način, kot ga predlagate, nepotrebno in zgrešeno.«

Tonin obžaluje, da sogovornika ni imel, da bi lahko skupaj pokazala, da v Sloveniji obstaja alternativa. »Imamo podobna, ne pa enakih programov,« je povedal in dodal, da za oblikovanje koalicije in vlade ni dovolj le SDS, »zato pomladna opcija potrebuje tri močne stranke, da bo koalicija programsko sorodna, saj je to ključna zadeva za dobro vlado«. Če ni tako, se po njegovem dogajajo konflikti, reforme se ne izvajajo, najboljša koalicija pa bi bila, tako Tonin, SDS-NSi-SLS.

Na vprašanje, ali bi z Janšo sodeloval v koaliciji, je povedal, da je to odvisno od tega, ali bo do takrat že na prostosti. Če bo tako, je možnost za sodelovanje z njim odprta, če pa bo v zaporu ostal, pa fizično in praktično ni mogoče sodelovati. To po Toninovem mnenju še ne pomeni, da niti s stranko SDS ne bi sodelovali, saj imajo podobna programa. Strinja pa se, da ima slovensko sodstvo kar nekaj napak, saj postopki trajajo predolgo, njihove odločitve razdvajajo ljudi in niso dobro utemeljene.

Bogovič kmetom svetuje povezovanje, Židan se počuti izdanega

Franc Bogovič (SLS) in Dejan Židan (SD) se strinjata v tem, da nasprotujeta prodaji Mercatorja v teh razmerah. Kot pravi Bogovič, nasprotuje prodaji takemu kupcu, kot je Agrokor, saj bi morali za to podjetje najdi drugega, strateško boljšega kupca, ki bi ga pod takimi pogoji lahko našli. Židan je dodal, da so prodaji nasprotovali od leta 2010 naprej, ampak so bili v tem sami. Tako on kot stranka SD se počutita izdanega. »Naložba v podjetje, od katerega je odvisno 100.000 delovnih mest, ni nestrateška naložba,« je poudaril, o slovenskih bankah pa je menil, da je njihova današnja težava v tem, da imajo »preveč denarja državljanov in ne vedo, kako ga posojati gospodarstvu«.

Ker sta se oba že preizkusila v vlogi kmetijskega ministra, sta soočila svoja mnenja tudi o tem področju. Bogovič slovenskim kmetom predlaga, naj se med seboj povežejo, naj se povežejo z zadrugami in ustvarijo močne blagovne znamke, slovenski potrošniki pa naj sprejmejo slovensko hrano. Židan je opazil, da se znotraj trgovinske mreže dogajajo stvari, ki škodijo kmetom in obrtnikom, medtem ko Bogovič meni, da je bilo v preteklosti storjenih preveč napak, saj se pojavlja veliko birokratskih ovir. Židan je povedal, da so v zvezi s tem začeli spreminjati posamezne zakone, je pa težava v Sloveniji ta, da se »vlada menja vsako leto«.

Bogovič si želi vlado, ki bo zdržala štiri leta, sam pa se vidi v sodelovanju s strankami, ki imajo podoben program, medtem ko je idealna vlada za Židana leva vlada, »saj bo tako Slovenija socialna država«.

Janković in Erjavec na nasprotnih bregovih

Za konec sta se iz oči v oči srečala še Zoran Janković (PS) in Karl Erjavec (Desus). »Izkušenj imam dovolj, da postanem predsednik vlade,« meni Erjavec, ki pa ga sogovornik kot premierja ne vidi. Sodeloval pa bo z »vsakim, ki bo izvajal program PS, ki je edini program, ki lahko Slovenijo pripelje iz krize«. Kot meni, vlade, v katerih je bil Erjavec, niso prinesle nič dobrega: leta 2005 se, na primer, spominja po podpisu »najbolj transparentne pogodbe v zgodovini Slovenije, to je bila pogodba s Patrio«. Erjavec si ne predstavlja, da bi šel v vlado z Jankovićem, saj »je v vrsti postopkov, stalno ga nekaj obravnavajo«.

Janković je omenil nekdanjega ministra Tomaža Gantarja, ki naj bi si po njegovih besedah v času ministrovanja dodelil posel, v katerem danes dela, sogovornik pa je dejal, da v imenu Gantarja pač ne more govoriti. »Ko ne bo več Desusa in Karla Erjavca, vam povem, bodo šle pokojnine še dodatno dol,« je povedal, medtem ko je Janković obljubil, da bo v Sloveniji pod njegovim vodstvom v enem letu nastalo 10.000 novih delovnih mest. 

Deli s prijatelji