SPORNI POSTOPEK

Bratuškova na zagovor pred poslance, kriva je samokandidatura

Objavljeno 03. oktober 2014 09.49 | Posodobljeno 03. oktober 2014 09.49 | Piše: STA, P. Pa.

Tik pred zaslišanjem pred evropskimi poslanci se bo morala bivša predsednica vlade zagovarjati še pred slovenskimi.

Evropska komisija išče komisarje, Alenka Bratušek se predstavlja kot kuharica.

LJUBLJANA – Mandatno-volilna komisija državnega zbora bo razpravljala o predlogih SDS za zahtevo postopkov po 13. členu protikorupcijskega zakona. Predlogi se nanašajo na kršitve v postopku imenovanja komisarskih kandidatov, poleg tega pa naj komisija predlaga državnemu zboru zahtevo za uvedbo postopka zaradi kršitve integritete javnega sektorja zoper premierja Mira Cerarja in Ivana Preloga.

Omenjeni člen zakona o integriteti in preprečevanju korupcije določa, da lahko Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) na lastno pobudo, na podlagi prijave pravne ali fizične osebe uvede postopek zaradi suma korupcije, kršitve predpisov o nasprotju interesov, omejitvi poslovanja ali o lobiranju ali zaradi ocene in odprave posamičnih ali sistemskih korupcijskih tveganj ali kršitev etike in integritete javnega sektorja. Zahtevo za uvedbo postopka pa lahko med drugim poda tudi državni zbor.

Postopek zoper Bratuškovo, Cerarja in Preloga?

Po predlogu SDS naj mandatno-volilna komisija predlaga državnemu zboru, da zahteva uvedbo postopka zaradi suma korupcije v zvezi z zakonitostjo predloga kandidatov za člane Evropske komisije na seji vlade 31. julija. Vlada je namreč predlagala tri kandidate, med njimi tudi Alenko Bratušek, ki je tik pred zaslišanjem pred pristojnim odborom v Evropskem parlamentu.

Poleg tega naj komisija predlaga državnemu zboru, da zahteva uvedbo postopka zaradi suma korupcije v zvezi z odločitvami in s postopkom sprejemanja odločitev vlade na dopisni seji 5. septembra. Komisija naj predsednika komisije tudi pooblasti, da sporoči pristojnim državnim organom informacije o sumih kaznivega dejanja, še predlagajo poslanci SDS.

KPK že vodi postopek zaradi izbire slovenskih kandidatov za evropskega komisarja, vendar SDS želi, kot kaže, da bi postopek razširili. Uvedbo postopka zoper Cerarja in Preloga pa želijo zato, ker protikorupcijski komisiji nista v roku prijavila premoženjskega stanja.

Deli s prijatelji