ISKANJE POTI IZ KRIZE

Bratuškova: Kaže, da bodo dobički podjetij v državni lasti večji

Objavljeno 06. april 2014 17.09 | Posodobljeno 06. april 2014 17.15 | Piše: STA, K. K.

Med 40 in 50 milijoni evrov bodo poiskali s prihranki v širšem javnem sektorju.

Na nedeljski sestanek v obleki le Karl Erjavec.

LJUBLJANA – Koalicijski partnerji so se dogovorili o ukrepih, ki bodo po razveljavitvi nepremičninskega zakona nadomestili izpad v proračunu. Po navedbah premierke Alenke Bratušek bodo povečali učinkovitost izterjave javnih dajatev. Od 40 do 50 milijonov evrov bodo poiskali s prihranki v širšem javnem sektorju. Povišali bodo tudi trošarine.

Privarčevali bodo med 40 in 50 milijoni

Kot je po današnjem sestanku koalicijskih partnerjev pojasnila Bratuškova, sta pri ukrepu povečanja učinkovitosti izterjave javnih dajatev v igri dva ukrepa. Prvi je z zakonom omogočiti podjetjem, ki so sposobna redno poravnavati sprotne davčne

SLS: Vrste so konsolidirane, Slovenija se bo zadolževala naprej

Po vrhu koalicije je prvak SLS Franc Bogovič prek twitterja dejal: »Vrste so konsolidirane, Slovenija se bo zadolževala naprej.« Premierko je spomnil, da je primanjkljaj v državnem proračunu 1500 milijonov oziroma 1,5 milijarde evrov, ne le 200 milijonov evrov zaradi nedavne razveljavitve zakona o davku na nepremičnine od Ustavnega sodišča RS.

»Vladna koalicija danes s samimi lahkotnimi ukrepi beži od vsakršnih reform in resnih ukrepov za uravnoteženje javnih financ,« pravi Bogovič. Bratuškovo vprašuje: »Kaj pomeni zaupnica kar tako? Vežite jo, premierka, na sprejem zakona o fiskalnem pravilu!«

obveznosti, da zapadle davčne obveznosti lahko poravnajo v določenih obrokih, pri čemer je prvenstveni predlog ta, da poravnajo prispevke za socialno varnost. Poleg tega bodo v postopku prestrukturiranja podjetij z novelo insolvenčne zakonodaje omogočili reprogramiranje davčnega dolga.

Med 40 in 50 milijoni evrov bo vlada pridobila z varčevanji, je napovedala premierka. Po njenih besedah zadnji podatki javnih zavodov, agencij in skladov kažejo na »kar nekaj akumuliranih presežkov« na področju širšega javnega sektorja. Kaže se tudi, da bodo dobički podjetij, ki so v državni lasti, nekaj večji, je dodala.

Trošarine gor

Razliko pa bodo, tako pravi Bratuškova, pokrili z »nekaj povišanimi trošarinami«. Kot je dejala, bo za nekaj od tega potrebna sprememba zakona, velika večina pa se bo lahko uredila z vladnimi uredbami.

Ob tem je povedala, da nekaj manevrskega prostora dopuščajo tudi davčni prihodki, zlasti lani povišani davek na dodano vrednost (DDV), nekaj več davčnih prihodkov pa da nakazuje tudi nove makroekonomske ocene iz negativne v pozitivno gospodarsko rast. »S tem se proračun za leto 2014 absolutno zapre,« je zagotovila Bratuškova.

Davek na nepremičnine še živ

Na današnjem sestanku pa so se partnerji dogovorili tudi, da bodo nadaljevali s prizadevanji za uvedbo davka na nepremičnine. Zakon bo po njenih besedah dodelan tako, da ne bo nobenih dvomov, da je pravno in ustavno korekten. Zato je tudi ob tej priložnosti znova pozvala ljudi, naj ne glede na to, da je ustavno sodišče razveljavilo zakon o davku na nepremičnine, uredijo evidence.

Kljub danes izraženi polni podpori strank pa je Bratuškova zatrdila, da ostaja pri v petek napovedani odločitvi o vložitvi zaupnice. Ne bo pa je vezala na omenjene dogovorjene ukrepe. Za to, kar predlagajo, namreč ni treba večjih zakonskih sprememb, veliko večino tega lahko vlada naredi sama. Kot je še napovedala, bo zaupnico v državni zbor vložila v kratkem.
 

Deli s prijatelji